Temerile legate de existenta unei crize globale sistemice ale industriei bancare sunt exagerate, in ciuda evenimentelor recente, mai ales daca se ia in considerare ca \"baza\" sistemului rezista in continuare fara probleme la crize, afirma un studiu al agentiei de rating Moody\'s.
Insa, rezistenta continua a sistemului ar putea fi mai dependenta de injectiile episodice de lichiditati ale bancilor centrale decat era estimat initial, afirma agentia de rating Moody's intr-un nou raport intitulat "Temerile legate de sistemul bancar sunt exagerae - Disparitia lichiditatii intr-o lume in care lichiditatea este abundenta".

Evenimentele din ultimele saptamani - care au avut in centru pierderi de dimensiuni relativ mici ale unor banci din Germania si interventii importante ale unor banci centrale pentru a restaura normalitatea pe pietele financiare - au ridicat o serie de intrebari privind estimarile agentiei Moody's, care, intr-un raport publicat luna trecuta, estima ca temerile legate de o potentiala criza sistemica globala a industriei bancare sunt exagerate, potrivit NewsIn.

In ciuda acestor ultime evenimente, Moody's crede ca intensitatea crizei va depinde de rezistenta la socuri a institutiilor financiare care reprezinta "baza", stalpii de sustinere ai intregului sistem.

"Cu exceptia posibilitatii unei scaderi severe a castigurilor cauzata de slabiciunea capitalului, majorarea costurilor de finantare si scaderea volumelor tranzactiilor, ne mentinem neschimbata estimarea conform careia cele mai mari si mai sofisticate institutii financiare internationale si din Statele Unite ale Americii beneficiaza de un nivel foarte ridicat de rezistenta la socuri", a afirmat analistul sef pentru politici internationale al Moody's, Pierre Cailleteau, care este si autor al raportului.

"Victimele izolate, in cazul in care exista, ar putea aparea mai probabil la periferiile sistemului, prin randurile institutiilor care ar putea sau nu sa fie asistate, acest lucru depinzand politica tarii respective privind falimentele bancare", a adaugat Cailleteau.

Cu toate acestea, Moody's admite ca natura sistemului financiar global contemporan - in care riscurile sunt dispersate - chiar daca beneficiaza de implicatii favorabile in ceea ce priveste soliditatea stalpilor sistemului, are si potentialul de propagare a temerilor in perioadele de stres - rezultand intr-un sistem care, in totalitatea sa, este vulnerabil la socuri de incredere si, implicit, la socurile de lichiditate.

"Atfel, in ciuda faptului ca riscurile sistemice ar putea fi evitate datorita abilitatii institutiilor financiare de baza de a absorbi socurile, sistemul poate ramane dependent de operatiuni episodice de "pacificare" efectuate de catre bancile centrale - lucru ce ar putea deveni o caracteristica pe termen lung a sistemului financiar global", a precizat analistul Moody's.

"Anxietatea legata de regiunile in care se va coagula riscul in cadrul unui sistem in mare parte opac si sustinut de credite ar fi putut spori disponibilitatea sistemului de a suferi de pe urma socurilor de incredere, afectand uneori fara discriminare bancile si necesitand astfel o frecventa mai ridicata a operatiunilor de stabilizare a pietei", a afirmat Cailleteau.

Privind inevitabilele discutii legate de momentul, amploarea si costurile acestor operatiuni, Moody's crede ca cheltuielile unei operatiuni premature de nivelare a pietei sunt minime daca se ia in calcul nivelul pierderilor cauzate de o posibila dislocare a pietei monetare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri