Turcia a afisat un deficit bugetar de 6,07 miliarde lire in iulie, deoarece alegerile generale au marit cheltuielile, dar pentru august a prezentat un excedent bugetar de 3,53 miliarde lire si a sustinut necesitatea disciplinei fiscale, relateaza miercuri Reuters.
Economistii estimasera o performanta slaba, dar unii dintre acestia au spus ca statisticile creeaza indoiala cu privire la atingerea tintei de a avea excedent pentru intregul an, masura monitorizata atent de principalul creditor al Turciei, fondul Monetar International (FMI).

"In ultimele trei luni ale anului, Turcia trebuie sa isi reduca cheltuielile", a spus un economist de la compania Oyak Securities, Gulay Girgin, potrivit NewsIn.

"Ne asteptam la cheltuieli mari, din moment ce este un an electoral. Problema este insa ca nu stiu daca Turcia va putea sa atinga tinta de excedent bugetar fixata de FMI", a mai spus Girgin.

Ministerul turc de finante a spus ca in primele opt luni ale anului deficitul bugetar al Turciei a fost de 8,4 miliarde lire, la jumatatea tintei de 16,8 miliarde fixata pentru sfarsitul anului, care indica un deficit bugetar mai mic decat era asteptat pentru intregul an.

In iulie, Turcia a afisat un deficit primar de 303 milioane lire, iar in august un excedent primar de 7,847 miliarde lire. Excedentul primar este o masura cheie pentru capacitatea tarii de a-si plati datoriile, dar Turcia tinteste un excedent primar de 6,5% din produsul intern brut pentru acest an.

Ministerul turc de finante, care intentioneaza sa reduca cheltuielile cu 2,5 miliarde lire, a solicitat disciplina fiscala.

"Nu ne vom sfii sa luam tot felul de masuri, dupa cum este necesar, pentru disciplina fiscala", a anuntat ministerul turc de finante, care este condus, ca si in vechiul guvern, de Kemal Unakitan, membru al Partidului AK.

Responsabilii economici turci s-au intalnit miercuri cu o delegatie a FMI, pentru prima oara de la castigarea alegerilor de catre partidul AK, pe 22 iulie.

Intarzierea publicarii statisticilor pentru iulie i-a facut pe investitori sa banuiasca faptul ca statisticile vor arata performante slabe.

Ministerul turc de finante a anuntat insa ca intarzierea este cauzata de motive tehnice, iar de acum inainte va anunta intotdeauna statisticile pentru iulie si august in acelasi timp, ca urmare a unei vacante financiare.

Cursul lirei nu s-a schimbat dupa publicarea statisticilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri