Piata neagra a tigaretelor a crescut in iulie la 18,2% din totalul consumului, cu 2,1 puncte procentuale. mai mult fata de mai 2018, potrivit celui mai recent studiu realizat de catre Novel Research. Este cel mai ridicat nivel al contrabandei din acest an, depasind media din 2017, de 16%. Regiunea Nord-Est continua sa fie cea mai afectata de piata neagra, cu o pondere de 39,5%, insa cea mai mare crestere, de 14,7 puncte procentuale, a fost inregistrata, in iulie, in regiunea Nord-Vest. Jucatorii din piata spun ca solutia este adoptarea unei Strategii nationale de combatere a comertului ilegal cu tigarete, pe modelul celei elaborate in 2011. Ce fac autoritatile?

Conform www.politiadefrontiera.ro, la inceputul lunii august, politistii de frontiera romani si bulgari au descoperit peste 82.300 pachete cu tigarete, ascunse intr-un camion cu haine. In aceeasi perioada, Politistii din ITPF Sighetu Marmatiei, au efectuat 51 perchezitii la locuintele unor persoane care fac parte dintr-un grup infractional axat pe contrabanda cu tigarete. Tot ei au capturat 21.000 de pachete de tigarete in iulie si 54.950 pachete in iunie. In iulie, politistii STPF Mehedinti au destructurat o importanta retea de contrabanda cu produse accizabile, iar in iunie, Politistii din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Iasi au descoperit 7.000 de tigarete, care au fost trecute peste granita cu drona.

”Regiunea nord-est continua sa fie cea mai afectata de piata neagra, cu o pondere de 39,5%, desi comertul ilicit cu tigarete pare sa fi luat cu asalt partea de vest a tarii. Cea mai importanta crestere se inregistreaza in nord-vest, 14,7 p.p., pana la 29,4%, regiunea ajungand, astfel, la un nivel record in ultimii trei ani! In plus, comertul ilegal creste cu 6,2 p.p. pana la 26,9% si in regiunea sud-vest. Din punct de vedere al provenientei, „cheap whites” continua sa fie principala sursa, cu 63,9%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova, Ucraina si Serbia este relativ constanta", declara Marian Marcu, Director General Novel Research.

Producatorii de tigarete considera ca, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare adoptarea unei Strategii nationale de combatere a comertului ilegal cu tigarete, pe modelul celei elaborate in 2011, precum si mai multe schimbari legislative pe care, impreuna cu autoritatile de aplicare a legii, le solicita de ani de zile. Astfel, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunilor de contrabanda cu tigarete, este necesara intensificarea operatiunilor la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria si Bulgaria, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara aproape nestingherit in zona de competenta a acestora – piete, oboare, statii de metrou, potrivit studiului Novel Research. .

Ileana Dumitru, director Juridic si Relatii Publice, British American Tobacco spune ca nivelul contrabandei a ajuns in iulie 2018 la 18,2%, cea mai ridicata valoare inregistrata vreodata pe perioada verii, din 2010 incoace. Conform informatiilor referitoare la capturile de tigari ilicite furnizate de Politia de Frontiera si centralizate pe www.stopcontrabanda.ro, contrabandistii folosesc din ce in ce mai mult rute neconventionale pentru introducerea in tara a tigarilor ilegale, ”fasia verde” reprezentand oportunitatea trecerii frauduloase a granitei cu riscuri minime, in ciuda eforturilor constante ale Politiei de Frontiera.

”Consideram ca initiativa foarte buna a Ministrului Finantelor Publice de intarire a controlului in punctele vamale trebuie sa fie dublata de masuri la nivelul «fasiei verzi» precum si de intarirea relatiilor bilaterale cu Ucraina si Moldova in vederea prevenirii traficului ilicit dinspre aceste tari. In caz contrar, exista riscul ca investitiile in punctele vamale sa nu produca reducerea dorita a contrabandei, de la nivelul actual de 18,2% la unul mai apropiat de media europeana, de doar 9% in 2017”, spune Ileana Dumitru.

Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria, este de parere ca eforturile autoritatilor de aplicare a legii sunt vizibile, insa fenomenul se amplifica, iar gradul de sofisticare a retelelor de contrabanda cu tigari creste.

„Un exemplu concludent: descoperirea intamplatoare recenta a unui camion romanesc cu sofer bulgar, transportand oficial haine din Turcia catre Ucraina, iar neoficial 165 de baxuri de tigarete cu timbre moldovenesti, cel mai probabil fabricate in China. In ultima perioada, pachetele de contrabanda se vand nu doar in piete, dar si in magazine, pe sub tejghea. Piata neagra afecteaza atat veniturile bugetare, cat si afacerile noastre legitime. De aceea, sprijinim eforturile autoritatilor prin programe concrete. JTI a donat Vamii romane, incepand din 2010, peste 50 de caini antrenati sa depisteze tutun si alti cativa cu dubla sau tripla specializare: tutun, droguri sau numerar. De asemenea, am contribuit la formarea echipelor canine ale Vamilor din Moldova si Serbia. In ultimii noua ani, am fost parteneri ai autoritatilor in organizarea de campanii publice anuale de constientizare a efectelor profund negative ale contrabandei. Sunt actiuni si programe concrete pe care vom continua sa le derulam”, declara Gilda Lazar.

Novel Research

Valentin Canura, Sales Development Manager, Imperial Tobacco Romania, crede ca aceasta crestere a contrabandei cu peste 2 puncte procentuale este cu atat mai ingrijoratoare cu cat, din ceea ce se vede, autoritatile de aplicare a legii lupta singure pe frontul contrabandei, fara o coordonare clara si in absenta unei strategii nationale coerente.

”Suntem in plin proces de implementare a Regulamentului european privind sistemul de trasabilitate a tigaretelor (Track & Trace) adoptat de Comisia Europeana, cu obiectivul de a reduce contrabanda. Sistemul va monitoriza insa, exclusiv, produsele fabricate in UE, dar cele mai multe tigarete de pe piata neagra provin din afara spatiului comunitar, asa cum se vede si din studiile Novel. In afara faptului ca Regulamentul in sine este inutil in lupta impotriva contrabandei cu tigarete, sistemul este complicat si costisitor, inregistram si o serie de intarzieri ale reglementarilor obligatorii, cum ar fi desemnarea unui emitator de coduri unice”, explica Valentin Canura.

Bogdan Lari Mihei, vicepresedinte ANAF, spune ca, incepand cu prima saptamana a lunii august 2018, in baza unui Ordin comun al Ministrului de Finante si Ministrului Afacerilor Interne, la nivel national se afla in derulare o actiune de amploare cu scopul de a combate contrabanda, traficul ilicit cu marfuri si evaziunea fiscala. In cadrul acesteia, sunt implicate toate autoritatile de aplicare a legii, intensificandu-se astfel controalele pe intreaga frontiera externa si interna a Romaniei.

”Autoritatea vamala din Romania va continua eforturile de combatere a traficului ilegal cu produse accizabile, colaborand cu autoritatile vamale din regiune, cu autoritatile internationale de profil, precum si cu companiile care isi desfasoara activitatea legal. Vom continua, de asemenea, sa procedam la imbunatatirea dotarilor tehnice si a resurselor umane. In acest sens, precizam ca Guvernul Romaniei a suplimentat recent, la rectificarea bugetara, fondurile necesare pentru modernizarea birourilor vamale de frontiera, reoperationalizarea aparaturii de scanare si achizitionarea de scanere fixe la birourile vamale de frontiera, dotarea personalului vamal cu echipamente moderne de control si protectie. De asemenea, vor fi initiate demersurile necesare ocuparii posturilor vacante si suplimentarea lucratorilor vamali, in special la birourile vamale de frontiera si la echipele mobile”, declara Bogdan Lari Mihei.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa cel petrolier.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri