Agentiile de evaluare financiara, confruntate cu critici dure legate de modul in care evalueaza valorile mobiliare complexe, spun ca raman deschise la discutii despre imbunatatirea metodelor aplicate, ca sa serveasca mai bine investitorilor, consemneaza Reuters.
Valori mobiliare cu rating foarte ridicat, din categoriile "AAA" si "AA", care au expuneri pe credite din sectorul ipotecar cu grad mare de risc si pe alte active, au inregistrat scaderi semnificative ale cotatiilor la bursa, iar in unele cazuri detinatorii lor au fost fortati sa vanda in pierdere.

Aceste probleme au ingrijorat investitorii, politicienii si autoritatile de reglementare, iar unii dintre acestia au inceput sa se intrebe daca o evaluare din categoria "A triplu" a unui instrument financiar structurat este comparabila cu aceeasi evaluare a unui titlu de stat sau a obligatiunilor unei companii, potrivit NewsIn.

Reprezentantii Standard & Poor's (S&P) si cei ai Moody's Investors Service spun ca analizeaza felul in care ar putea schimba abordarea anumitor riscuri, cum ar fi cele de piata si de lichiditate.

"Analizam constant felul in care putem extinde analizele noastre ca sa raspundem nevoilor in schimbare ale pietei", a declarat un purtator de cuvant al agentiei de rating Standard &Poor's.

"O zona de mare interes, a carei importanta a fost subliniata de evenimentele recente, este reprezentata de riscurile de lichiditate si de volatilitate. Acestea sunt riscuri de pe piata, care nu sunt luate in considerare de ratingurile noastre traditionale, dar suntem deschisi si vrem sa discutam despre cum ne putem dezvolta oferta si indicatorii, astfel incat sa servim mai bine interesele investitorilor", a mai spus purtatorul de cuvant al S&P.

Moody's Investors Service a spus ca solutia reala consta intr-o intelegere mai adecvata a riscurilor financiare care vin o data cu inovatiile rapide din domeniul garantarii activelor.

"Unul din modurile de a privi actuala criza este de a spune ca extinderea si sofisticarea domeniului financiar au depasit resursele disponibile de informatii din sistem, si, cand situatia s-a inrautatit, acest lucru a agravat asimetriile informationale", se spune intr-un raport al Moody's.

Moody's a mai anuntat la inceputul acestei saptamani ca analizeaza felul in care evalueaza instrumentele financiare complexe.

Analistii agentiei studiaza riscurile denumite "lichiditate" si de "valoare de piata", care pot fi emise impreuna cu ratingurile si care indica riscul ca un instrument sa ajunga in situatia de a fi neperformant.

"Una dintre chestiunile pe care le discutam cu autoritatile de reglementare este posibilitatea de a crea instrumente care sa abordeze problemele legate de lichiditate si de valoarea de piata", ar fi spus directorul general al Moody's, Brian Clarkson, pentru Financial Times, citat de Reuters.

"Criza brusca de lichiditate din cauza lipsei de transparenta este cea mai mare problema din piata. Putem dezvolta un produs care sa evalueze acest risc? Cu siguranta lucram la acest aspect", a mai spus Clarkson.

Reprezentantii Fitch Ratings nu au raspuns solicitarii de a face un comentariu, mai scrie Reuters.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri