Conform unui studiu recent al Biroului International al Muncii, discutat in cadrul unei emisiuni a postului francez de radio Europe1, conditiile de munca din noile state membre ale Uniunii Europene sunt dominate de o hiperflexibilitate. Acest fapt aduce atat avantaje, cat si dezavantaje pentru economia tarilor respective. Hiperflexibilitatea muncii, care se traduce printr-o predominanta a contractelor de munca pe durata determinata (in general de trei luni de zile), poate fi interpretata si ca un atu competitiv al tarilor.

Problema subliniata insa de mediul de afaceri din Europa de Est referitor la acest sistem de munca specifica faptul ca, atunci cand un contract dureaza 3 luni, salariatul incepe sa se ingrijoreze de situatia sa inca din prima luna de munca. Aceasta poate duce simultan atat la o crestere a randamentului muncii, cat si la destabilizarea sa. Un acelasi salariat poate dispune simultan, in aceeasi intreprindere, de doua contracte diferite: un contract clasic care respecta directivele europene si un contract de munca independent, care ii permite sa scape intrucatva de regulile primului. Pe de alta parte, in privinta duratei de lucru par sa nu existe reguli: oamenii lucreaza in general atat cat li se cere. S-ar putea spune chiar ca s-a estompat ideea de ore suplimentare, acestea fiind deja un loc comun al conditiilor de munca, si nefiind niciodata platite suplimentar.

Tabloul zugravit astfel de Biroul International al Muncii arata o adevarata jungla sociala, in opinia analistilor Europe1. Propriu-zis, concluzioneaza studiul, aceasta stare a tarilor estice nu releva o incercare a lor de a face o concurenta neloiala tarilor europene, ci, de fapt, de ceea ce Uniunea Europeana le-a impus, cerandu-le realizarea urgenta a unor standarde aproape imposibil de atins.

Si de aceasta situatie nu a profitat decat Vestul pana in prezent, intreprinderile locale ale noilor membri prabusindu-se de cele mai multe ori sub presiunea cerintelor. Daca la aceasta situatie se mai adauga si respingerea recenta a Constitutiei Europene de catre Franta si Olanda, declara analistii, atunci putem spune ca Uniunea Europeana se afla in pragul unei profunde crize sociale si economice.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri