Aproximativ o cincime (18%) dintre companiile germane se muta in principal in Europa de Est, China si in alte tari din Uniunea Europeana (UE), potrivit unui studiu citat de AFP.
Oficiul federal de statistica al Germaniei (Destatis) a calculat ca, intre 2001 si 2006, 18% dintre companiile care au mai mult de 100 de salariati au transferat o parte a activitatilor in strainatate sau intentionau sa o faca in scurt timp.

Dintre acestea, 60% s-au mutat in cele 12 state intrate in Uniunea Europeana in 2004 si 2007, 36% au ales China, iar 30% au ales alte state europene.

Companiile cele mai dispuse sa isi mute productia sunt cele din sectorul tehnologiilor de varf, potrivit Destatis.

Costul fortei de munca si "o mai buna pozitionare" in raport cu concurenta sunt justificarile cel mai adesea folosite.

Din punct de vedere al locurilor de munca, bilantul acestor mutari ale activitatii este nuantat, subliniaza oficiul de statistica. Astfel, d elocalizarile au avut ca efect, intre 2001 si 2006, circa 188.000 de concedieri, dar firmele au creat in aceeasi perioada 105.000 de locuri de munca in Germania.

Un purtator de cuvant al Destatis a precizat ca noile locuri de munca create in Germania au fost atat pentru personal calificat, cat si in sectoare care necesita o calificare mai redusa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri