Conflictul dintre Moscova si Tbilisi va costa circa doua miliarde de euro economia georgiana, potrivit unui studiu al Institutului pentru comparatii economice internationale (WIIW), specializat pe tarile din Est, publicat la Viena.
Institutul a luat in calcul in estimarile proprii atat pagubele materiale, prezentate de presedintele georgian Mihail Saakasvili la sfarsitul lunii august ca fiind in valoare de 1,4 miliarde de euro, cat si viitorul impact asupra productiei, exporturilor si investitiilor in aceasta tara.

"in ultimii ani, Georgia a cunoscut o adevarata dezvoltare economica, gratie construirii conductelor de petrol si de gaz. increderea investitorilor in acest domeniu risca sa se reduca in urma acestui conflict, cu atat mai mult cu cat exista riscul reluarii violentelor in Nagorno-Karabah", afirma Vasili Astrov, unul dintre autorii acestui studiu.

Insitutul si-a exprimat ingrijorarea ca intentia Tbilisi-ului de a se afisa ca un traseu alternativ pentru gazul si petrolul din Marea Caspica spre Europa ar putea fi pusa in pericol. Gazul care ar urma sa fie transportat prin viitorul gazoduc Nabucco, criticat de Rusia, pe care o ocoleste, ar urma sa treaca prin Georgia.

"Este posibil ca Turkmenistan si Kazahstan sa renunte la transportarea hidrocarburilor lor prin Georgia. Oricum Moscova cumpara cantitati uriase si le-ar putea ameninta cu scaderea preturilor", a declarat Astrov.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri