Democratul Barack Obama a castigat ieri alegerile prezidentiale, dupa cei doi ani ai unei campanii extraordinare, reusind sa-l invinga pe experimentatul republican John McCain si sa faca istorie devenind primul presedinte de culoare al Statelor Unite.
[Update] Cum au reactionat investitorii la victoria lui Obama

Obama va fi investit al 44-lea presedinte al Statelor Unite la 20 ianuarie 2009, dar se va confrunta imediat cu provocari pe diverse planuri - de la criza economica la razboiul din Irak si pana la reforma sistemului de sanatate.

McCain si-a vazut sansele de victorie zadarnicite odata cu pierderile suferite in state-cheie precum Ohio si Florida, care la ultimele doua scrutine prezidentiale votasera pentru republicanul George W. Bush, presedintele in exercitiu.

Obama, de la student la politician al schimbarii

Victoria lui Obama, fiu al unui tata de culoare din Kenya si al unei mame din Kansas, marcheaza un punct de cotitura in istoria americana si intervine la 45 de ani de la succesul miscarii pentru drepturi civice conduse de Martin Luther King. "A fost nevoie de mult timp, dar in noaptea aceasta, gratie a ceea ce am facut azi, in acest moment de cotitura, schimbarea a venit in America", a declarat senatorul Obama, in varsta de 47 de ani, in fata unei multimi dezlantuite de circa 125.000 de sustinatori care se adunasera in Grand Park din Chicago pentru a sarbatori.

"Drumul care ni se asterne inainte va fi lung. Parcursul va fi dificil. S-ar putea sa nu-l strabatem intr-un an sau chiar de-a lungul unui mandat, dar, America, niciodata nu am fost mai increzator decat sunt in seara aceasta ca vom ajunge acolo!", a declarat presedintele ales al Statelor Unite.

Aflat la primul sau mandat in Senat, cu o experienta de doar patru ani la Washington, Obama a adus taberei democrate o victorie ce ii permite extinderea majoritatilor pe care le detinea in ambele camere ale Congresului - un mesaj clar de sanctionare pe care alegatorii au vrut sa-l trimita administratiei Bush dupa opt ani de guvernare.

McCain, senatorul de Arizona in varsta de 72 de ani, fost prizonier in razboiul din Vietnam, l-a sunat pe Obama pentru a-l felicita si a avut cuvinte de apreciere la adresa campaniei sale inspirate."Am ajuns la capatul unei lungi calatorii", le-a spus McCain sustinatorilor.

"Cer tuturor americanilor care m-au sprijinit sa mi se alature nu numai pentru a-l felicita (pe Barack Obama - n.r.), ci pentru a-i oferi viitorului presedinte intentiile noastre bune", a declarat senatorul republican, dar cuvintele sale au fost intampinate cu huiduieli de multimea simpatizantilor care se stransesera la Phoenix, in Arizona.

"Acest esec este al meu, nu al vostru. As fi vrut ca rezultatul sa fie altul", le-a spus McCain, care era insotit de sotia sa Cindy si de cea care i-ar fi devenit vicepresedinte, in cazul unei victorii, Sarah Palin. "Poporul american a vorbit si a vorbit clar", a adaugat senatorul in varsta de 72 de ani, care, daca ar fi castigat, ar fi devenit cel mai in varsta presedinte american la inceput de mandat. Insa experienta sa, pe care a mizat in fata mai tanarului Barack Obama, nu a reusit sa convinga.

"Este o alegere istorica", a reamintit McCain. "Ii recunosc semnificatia deosebita pe care o are pentru afroamericani, mandria pe care probabil o simt in aceasta seara", a afirmat senatorul de Arizona.

Vestea victoriei lui Obama a dat startul unor scene de bucurie, oamenii sarbatorind evenimentul in intreaga tara, de la Times Square in New York pana in Atlanta, la biserica baptista a lui King din Ebenezer. Reverendul Jesse Jackson, lider al promovarii drepturilor civile, s-a alaturat petrecerii de la Chicago, cu lacrimile curgandu-i pe obraji, noteaza Reuters, citat de NewsIn.

Obama a castigat cel putin 333 de voturi in Colegiul electoral, mult mai mult decat minimul de 270 de sufragii necesar pentru a fi desemnat presedinte. Dupa numararea voturilor in mai mult de doua treimi dintre circumscriptii, senatorul de culoare conducea si la votul popular, cu 51% din sufragii fata de 48% pentru McCain.

Un rezultat decisiv si convingator, necesar aproape, dupa ce ultimele doua scrutine prezidentiale americane, din 2000 si 2004, la care a participat George W. Bush, au fost atat de stranse, incat castigatorul a fost desemnat dupa un lung proces juridic si dupa o lunga asteptare, care a stirbit din bucuria victoriei.

Obama a promis sa netezeasca diviziunile politice ale tarii si sa ii reprezinte si pe cei care nu au votat pentru el. De asemenea, a promis sa refaca blazonul sifonat al SUA pe plan mondial conlucrand cu aliatii din strainatate. Senatorul democrat a spus ca va retrage trupele din Irak in primele 16 luni ale mandatului sau si ca va trimite intariri in Afganistan.

Insa sarcina lui imediata va fi combaterea crizei financiare, cea mai grava de la Marea Depresiune din 1929. Obama a propus inca un pachet de masuri stimulative, care ar costa statul circa 175 de miliarde de dolari, si ar include fonduri pentru infrastructura si noi masuri in domeniul deducerilor fiscale. De asemenea, el a promis reducerea impozitelor pentru 95% dintre salariatii americani. Candidatul democrat a preluat, de altfel, conducerea in cursa pentru presedintie luna trecuta, pe masura ce criza s-a adancit, iar in cele trei dezbateri directe avute cu McCain a parut sa stapaneasca mai bine chestiunile economice, dand incredere alegatorilor. Sondajele efectuate la iesirea de la urne au aratat ca sase din zece alegatori au pus economia pe primul loc al preocuparilor lor atunci cand si-au exprimat votul.

In afara de victoriile in state-cheie precum Ohio si Florida, Obama a castigat scrutinul si in Virginia, Iowa, New Mexico, Nevada si Colorado, toate fiind state care in 2004 au votat cu presedintele republican in exercitiu, George W. Bush. Infrangerea lui McCain in Pennsylvania a fost primul indiciu puternic ca sansele republicanului la Casa Alba se estompeaza.

"Daca vreodata cineva mai avea vreo indoiala ca America nu este locul unde orice este posibil, care se intreba daca visul parintilor nostri fondatori mai este inca viabil, care se indoia inca de puterea democratiei noastre, ei bine, aceasta seara este raspunsul", a declarat Obama in discursul rostit la Chicago.

"E victoria voastra", le-a spus el sustinatorilor. Elegant, si-a salutat adversarul republican, pe John McCain, care "a facut sacrificii pentru America pe care cea mai mare parte dintre noi nici macar nu pot incerca sa si le imagineze".
Obama i-a adus un omagiu sotiei sale Michelle si si-a declarat dragostea pentru cele doua fiice, Malia si Sasha, in varsta de zece si respectiv sapte ani, care l-au insotit dimineata la vot, dar si seara, la tribuna.

Dupa rostirea discursului, lui Obama i s-au alaturat Joe Biden, cel care ii va fi vicepresedinte, si familia acestuia. In Grand Park, la Chicago, zecile de mii de persoane si-au dat frau bucuriei si emotiei, agitand drapele americane si pancarte pe care scria "Yes, we can" (Da, putem), sloganul campaniei lui Obama.

Presedintele George W. Bush l-a sunat pe cel care ii va urma in functie la 20 ianuarie felicitandu-l pentru victoria obtinuta la capatul unei "superbe" seri electorale, a declarat purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Dana Perino. Mii de persoane s-au adunat in fata gardurilor de la Casa Alba scandand "Obama, Obama".

Barack Obama sau visul unei Americi reconciliate cu sine insasi

Americanii s-au mobilizat masiv pentru a-l alege pe succesorul lui Bush. Rata de participare a atins un nivel "fara precedent" in mai multe state-cheie. Unii experti estimeaza ca intre 130 si 135 de milioane de alegatori au votat, fata de 120 de milioane in 2004. Niciun incident major nu a fost semnalat in timpul alegerilor.

Imediat dupa anuntarea victoriei lui Obama, pietele din Asia-Pacific au afisat o crestere puternica, generata de un sentiment de optimism. Dolarul si-a extins miercuri castigurile in fata unui cos al principalelor valute, dupa stirile privind victoria democratului Barack Obama in cursa prezidentiala din Statele Unite. Cotatia contractelor la termen pe indici bursieri, la bursa din New York, a crescut imediat dupa anuntul rezultatelor.

Mesajele de felicitare au inceput sa curga din toate colturile lumii, incepand cu Parisul, care a salutat victoria unui "om al dialogului" in care ministrul de externe Bernard Kouchner vede "o ocazie istorica de conjugare a eforturilor". Si presedintele chinez Hu Jintao l-a felicitat pe Barack Obama si a spus ca vrea ca relatiile dintre China si SUA sa ajunga la un nou nivel.

Noul presedinte al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama si Partidul Democrat se vor confrunta cu o serie de probleme economice, cele mai grave de la criza anilor '30

Credeti ca Barack Obama va readuce increderea investitorilor pe pietele financiare?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri