La un an si trei luni de la momentul aderarii la Uniunea Europeana, Ungaria pare sa infirme parerile euroscepticilor care prevesteau un prag greu de trecut pentru o fosta tara socialista.

Cota zero la TVA a disparut

Pentru cetateanul obisnuit al Ungariei, integrarea a adus cu sine preturi mai mari la produsele alimentare si la cele de larg consum, fapt datorat, in primul rand, alinierii accizelor la nivel european, dar si TVA-ului, care a fost redimensionat pe alte valori. Daca inainte de integrare existau trei trepte de TVA - zero pentru medicamente si presa, 12,5 la suta pentru produsele alimentare autohtone, 25 la suta pentru celelalte marfuri - de la data aderarii se aplica doua trepte, 15 si 25 la suta, cresterea preturilor fiind semnificativa la medicamente si alimente si foarte mare la tutun si alcool.

Subventii mai mici pentru agricultura

Cea mai afectata ramura a economiei ungare este agricultura. Daca pana in momentul aderarii, guvernele care s-au succedat la conducerea tarii au acordat subventii consistente acestei ramuri, la negocierile pentru aderare s-a obtinut un procent de numai 25 la suta subventii pentru agricultura, in raport cu nivelul subventiilor acordate de celelalte cincisprezece tari membre. Asa se face ca, de ceva vreme, marile magazine unguresti sunt invadate de produse straine la preturi mai mici, agricultorii unguri fiind nevoiti sa-si regandeasca planurile de productie si strategiile de vanzare. Ca o consecinta a acestui fapt, in luna aprilie, agricultorii au protestat timp de cateva zile la Budapesta, insotiti fiind de sute de tractoare care au stationat in centrul capitalei. Din fondurile destinate integrarii institutionale, Ungaria a alocat 4,3 milioane de euro agriculturii, mai precis pentru crearea Institutului pentru siguranta alimentara.

Accesare dificila a fondurilor UE

La fel ca si in alte tari nou integrate ori in cele care se pregatesc pentru acest examen, elaborarea proiectelor pentru accesarea de fonduri UE constituie inca o problema si in Ungaria. Intr-o statistica a Oficiului National pentru Dezvoltare se arata ca in primul an de la aderare, din 3.700 de proiecte depuse si considerate viabile, doar 10 la suta au fost acceptate ca fiind complete, 40 la suta au necesitat modificari, iar 50 la suta au fost respinse ca nefiind intocmite corespunzator. Daca in ce priveste proiectele proprii, Ungaria inca mai are probleme, trebuie aratat ca statul sprijina serios investitiile straine, acestea avand in ultimii 15 ani o pondere substantiala in economia ungara. In urmatorii 3 ani, pentru 8 firme multinationale din Ungaria este prevazut de la bugetul de stat un sprijin de 31 miliarde de forinti, in functie de valoarea investitiilor (1 miliard de forinti este egal cu aproximativ 4,2 milioane euro). Pentru concluzii si alte elemente punctuale am solicitat opinia domnului Tiberiu Josan, consilier economic la Ambasada Romaniei de la Budapesta. "Faptul ca in Ungaria "socul aderarii" a fost resimtit fara mari dificultati atat de catre populatie, cat si de economia ungara tine in primul rand de felul in care au fost gandite reformele pana in momentul integrarii. Tranzitia a decurs fara sincope majore, nu s-au ratat oportunitati in aceasta perioada, iar anul aderarii efective a gasit economia ungara privatizata in proportie de peste 90 la suta, exceptie facand doar obiectivele strategice si cele de interes national. A contat mult si faptul ca in Ungaria sunt prezente cu unitati productive 10 din primele 15 companii multinationale".

Avantaje:
* Sprijin de la buget pentru investitiile straine;
* Stabilitate legislativa;
* Tranzitie fara sincope.

Dezavantaje:

* S-au scumpit medicamentele, alimentele, alcoolul si tutunul;
* Concurenta puternica a produselor ieftine din import;
* Fiscalitatea a crescut.









Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri