Turcia a confirmat astazi ca nu mai primeste gaz rus prin conductele care tranziteaza Ucraina si ca apeleaza la gaz natural lichefiat si la cel din depozite. In Bulgaria, temperaturile au fost de minus 15 grade in cursul noptii, in conditiile in care tara a incetat sa primeasca gaz rus prin intermediul Ucrainei in aceasta dimineata, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Turcia poate primi gaz din Rusia si printr-o conducta de sub Marea Neagra, in timp ce Grecia se aprovizioneaza si din Turcia. Bulgaria, care depinde aproape integral de gazul rus pentru a-si acoperi nevoile, va fi dintre tarile cele mai afectate pentru ca nu are acces la gazoducte alternative, cum nu are nici Macedonia.

Astazi, compania ucraineana Naftogaz anuntase ca Gazprom a redus livrarile de gaz destinat tarilor europene la o treime. "Au redus livrarile la 92 de milioane de metri cubi fata de 221 de milioane de metri cubi, cat era prevazut, fara nicio explicatie. Nu intelegem cum vom putea furniza gaz spre Europa", a declarat purtatorul de cuvant. "Acest lucru inseamna ca peste cateva ore vor incepe probleme de aprovizionare in Europa", a adaugat el.

Gazprom sistase din 1 ianuarie aprovizionarea cu gaz a Ucrainei, in lipsa unui acord asupra pretului pentru livrarile din 2009 si asupra datoriilor ucrainene. Moscova furnizeaza 40% din gazul importat de europeni, iar 80% din acesta tranziteaza Ucraina. Intre timp, 65,3 milioane de metri cubi de gaz destinat europenilor au disparut din conductele ce traverseaza Ucraina, a declarat luni seful grupului rus, Aleksei Miller, in cursul unei intalniri cu premierul Vladimir Putin.

Intrebat de Putin ce masuri intentioneaza sa ia pentru a pune capat acestei situatii, Miller a vorbit despre o "propunere de a reduce volumul de gaz livrat la frontiera ruso-ucraineana echivalenta cu ceea ce s-a furat". "Incepeti sa il reduceti de astazi", a raspuns Putin.

Sofia a anuntat marti dimineata ca Rusia a sistat complet livrarile de gaz catre aceasta tara, din cauza conflictului cu Ucraina. Este vorba despre gazul destinat Bulgariei si cel tranzitat pe teritoriul bulgar catre Turcia, Macedonia si Grecia. "Incepand de la ora 3.30 A.M, livrarile de la frontiera bulgaro-romana pentru Bulgargaz, destinate atat pietei bulgare, cat si tranzitului catre Grecia, Turcia si Macedonia, au fost oprite", a anuntat ministerul intr-un comunicat. "Suntem intr-o situatie de criza", a continuat comunicatul.

Bulgaria, care depinde aproape integral de gazul rus pentru a-si acoperi nevoile, va fi printre tarile cele mai afectate pentru ca nu are acces la gazoducte alternative, cum nu are nici Macedonia. Turcia poate primi gaz din Rusia si printr-o conducta de sub Marea Neagra, in timp ce Grecia se aprovizioneaza si din Turcia.

Bulgaria, unde temperaturile au coborat pana la minus 15 grade in cursul noptii de luni spre marti, a inceput sa pompeze gaz din singurul sau depozit, a anuntat ministerul.

Bulgaria consuma zilnic circa 11 milioane de metri cubi de gaz pe zi.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri