Conflictul dintre Rusia si Ucraina legat de tranzitul gazelor naturale rusesti a afectat puternic activitatea unor mari companii din Europa Centrala si de Est, unele fiind nevoite sa-si opreasca productia, potrivit NewsIn.
Bulgaria

Majoritatea otelariilor din Bulgaria urmeaza sa fie inchise in cateva zile, in contextul in care activitatea acestora depinde de livrarile de gaze naturale, a declarat miercuri un reprezentant al Confederatiei Sindicatelor Independente Bulgare. Fabrica Promet, din Burgas, a sistat deja productia, urmand ca Stomana Industry sa aiba aceeasi soarta.

Marti, rafinaria bulgara Neftochim Burgas, controlata de compania ruseasca Lukoil, a anuntat ca opreste toate exporturile de combustibili reziduali, dupa ce suspendarea livrarilor de gaze rusesti a generat nevoia de a furniza petrol Bulgariei.

Producatorul de sticla Kitka si mai multe grupuri mari de panificatie au oprit miercuri productia. Alte companii ce depindeau de gazele naturale, precum cele din industria metalurgica, chimica si farmaceutica, au anuntat ca ar putea sa inchida, de asemenea, fabricile.

Organizatia angajatorilor bulgari a anuntat ca pierderile companiilor s-au ridicat la 367 milioane dolari/zi, ca urmare a intreruperilor, afectand economia emergenta, ce se confrunta deja cu o incetinire a cresterii.

Bulgaria a introdus oficial masuri de austeritate pentru consumul de gaze naturale incepand de joi, printr-o ordonanta de urgenta semnata de ministrul energiei si economiei, Petar Dimitrov.

Volumele sunt destinate in cantitati limitate fabricilor cu cicluri de productie continue, ce nu pot trece la surse alternative de energie, precum si sistemului de incalzire publica si companiilor ce furnizeaza agent termic pentru spitale, scoli, gradinite si alte institutii sociale.

Polonia

Situatia din Polonia era "stabila" joi dimineata, fara a mai fi nevoie de alte reduceri ale furnizarii de gaze naturale catre companii, a anuntat operatorul gazoductelor poloneze, Gaz-System.

Miercuri, livrarile de gaze naturale catre doua mari companii, grupul petrolier PKN Orlen si cel chimic Pulawy, au fost restrictionate.

In urma acestei decizii, Pulawy a redus consumul de gaze naturale cu 12,5%, in timp ce PKN Orlen a fost nevoita sa inlocuiasca folosirea de gaze naturale cu petrol, iar productia nu a fost afectata.

Livrarile de gaze naturale din Rusia catre Polonia, prin Ucraina, au fost intrerupte, dar statul primeste gaze ruse prin Belarus.

Slovacia

Fabricile din Slovacia ale grupurilor PSA Peugeot Citroën si Kia Motors isi vor sista productia joi din cauza lipsei de gaze naturale, provocata de criza dintre Rusia si Ucraina, au anuntat cei doi constructori.

"Ne aflam in categoria intreprinderilor pentru care se va reduce aprovizionarea cu gaze naturale. Nu avem alta solutie decat sa inchidem productia, incepand de maine", a declarat Peter Svec, purtator de cuvant al grupului Peugeot in Slovacia.

Kia a anuntat ca va relua productia incepand de luni, in cazul in care aprovizionarea cu gaze naturale va fi reluata.

Ungaria

Complexul comercial Westend City Center din Budapesta a redus temperatura de incalzire la 20 grade Celsis, de la 26 grade Celsius, si a restrictionat utilizarea de apa calda pentru a reduce consumul de gaze la o treime, a anuntat miercuri administratorii complexului.

Directorul generat Peter Posch a spus ca mall-ul isi va reduce consumul de la 140-150 metri cubi pe ora, la 40-50 metri cubi pe ora. In primul rand, a fost oprita apa calda in toaletele publice, in timp ce boilerele electrice din spatiile destinate personalului au ramas in functionare.

De asemenea, Monika Hackl, purtatoare de cuvant a Tesco Ungaria, a declarat pentru MTI ca se fac deja planuri pentru a reduce consumul de gaze. Tesco traseaza un plan de actiune si analizeaza care dintre unitatile mai mici ar trebui sa fie inchise, si in ce ordine.

Katalin Gillemot, purtatoare de cuvant a Auchan, a declarat pentru MTI ca unitatile pot trece la incalzire alternativa, adaugand ca iau in calcul eventuale masuri extraordinare.

Bosnia

Birac, unicul combinat de aluminiu din Bosnia, a anuntat ca a oprit productia. De asemenea, combinatul siderurgic Arcelor Mittal Zenica a suspendat partial productia.

Producatorul de componente auto Famos a oprit, de asemenea, productia. In Macedonia, cel mai mare exportator de otel si-a inchis portile si 1.000 de angajati au intrat in concediu.

In Romania, marile consumatoare de gaze, combinatele chimice, erau inchise inainte de inceperea conflictului, din cauza conditiilor economice. Astfel, cel mai mare consumator de gaz natural, combinatul de ingrasaminte chimice Azomures, ar urma sa isi reia activitatea in 1 februarie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri