Metro, un barometru al celei mai mari economii din Europa, a anuntat ca vanzarile au crescut in 2008 cu 5,9%, la 68 miliarde euro, in urcare cu 6,1% inainte de calcularea efectelor valutare. Cifra s-a situat sub estimarea medie realizata de analisti in cadrul unui sondaj Reuters, de 68,28 miliarde euro.

Grupul si-a atins aproape obiectivul de crestere a vanzarilor cu peste 6% si a anuntat ca nivelul castigurilor inainte de taxe si impozite (EBIT) ar putea fi in rand cu nivelul de crestere a vanzarilor, la limita inferioara a intervalului estimat, de 6-8%.

"2008 a fost un am problematic pentru industria de retail", a declarat intr-un comunicat directorul executiv al Metro, Eckhard Cordes, dupa cum informeaza NewsIn.

Mediul economic "a continuat sa se deterioreze drastic" in al patrulea trimestru, iar evolutia afacerilor Metro, in special in afara Germaniei, a incetinit, a adaugat Cordes.

Wal-Mart, cel mai mare retailer din lume, a redus saptamana trecuta estimarile de profit pentru al patrulea trimestru, in contextul in care clientii americani si-au diminuat cheltuielile pe fondul cresterii somajului si temerilor de recesiune.

In Germania, aflata deja in recesiune, rata somajului a avansat in decembrie pentru prima data din februarie 2006 si numarul somerilor ar putea creste in acest an cu circa 1 milion, la 4 milioane, potrivit sefului biroului federal al muncii.