Societe Generale, cea de-a treia banca franceza, a inregistrat in al patrulea trimestru un profit net de 87 milioane euro, dupa ce castigurile din creditele de consum din Franta au compensat pierderile diviziei internationale de retail si ale unitatilor de gestionare a activelor, scrie Bloomberg.
Profitul net de 87 milioane euro vine dupa un deficit de 3,35 miliarde euro in aceeasi perioada a anului precedent, cand banca a inregistrat mari pierderi din tranzactionari, dupa frauda realizata de Jerome Kerviel, a anuntat Societe Generale. Analistii consultati de Bloomberg estimau in medie un profit de 109 milioane euro, anunta NewsIn.

Banca a inregistrat in 2008 castiguri de 2,01 miliarde euro, fata de 947 milioane euro in anul anterior.

Societe Generale a anuntat luna trecuta ca "activitatea solida" a bancii de retail din Franta a ajutat-o sa inregistreze profit in ultimele trei luni din 2008. Rezultatele le-au depasit pe cele ale BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, ce a afisat pierderi de circa 1,4 miliarde euro, pe fondul "fluctuatiilor violente" la bursa si pe piata de obligatiuni.

Societe Generale si-a majorat dividendele cu 33%, la 1,20 euro/actiune, in ciuda agravarii si extinderii crizei economice.

"Incetinirea semnificativa a economiei s-a resimtit intr-o serie de activitati. Mediul economic va ramane probabil dificil in 2009.", a transmis Societe Generale intr-un comunicat.

In al patrulea trimestru, divizia bancara de investitii a Societe Generale a afisat un profit de 56 milioane euro, comparativ cu o pierdere de 3,92 miliarde euro in aceeasi perioada din 2007. Banca a redus, in medie, primele in cadrul acestei divizii cu 40% in 2008, a declarat directorul executiv, Frederic Oudea, intr-un interviu acordat postului de radio BFM.

La un an dupa pierderile din frauda Kerviel, Societe Generale reorganizeaza managementul diviziei bancare de investitii, ce este condusa de Michel Peretie din luna octombrie.

Castigurile diviziei franceze de retail au scazut cu 1,3%, la 311 milioane euro. Divizia bancara internationala a inregistrat o pierder de 76 milioane euro, fata de un profit de 202 milioane euro in al patrulea trimestru din 2007. Pierderile in cadrul operatiunilor de gestionare a activelor s-au adancit de la 30 milioane euro in anul precedent, la 152 milioane euro.

"Per ansamblu, am reusit sa controlam riscurile si sa limitam pierderile", a mai spus Oudea in interviul acordat BFM. "Acest fapt arata rezistenta bancii".

Banca ar putea recurge la disponibilizari, pentru a diminua costurile, potrivit unei prezentari publicate pe pagina de internet Societe Generale, insa nu se ofera alte amanunte.

Agentia de evaluare financiara Moody’s a prevazut marti "o presiune continua asupra ratingurilor" in Europa de Est, ca urmare a degradarii calitatii activelor. Monedele din Europa Centrala si de Est s-au depreciat semnificativ fata de dolar si euro, in 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri