Pretul petrolului pe plan international a ajuns din nou la valorile pe care le avea inainte ca uraganul Katrina sa loveasca statele americane de pe coasta Golfului Mexic. Dupa ce vineri incepuse sa scada, pretul petrolului a continuat ieri tendinta de temperare. Aceasta dupa ce statele industrializate au decis sa apeleze la rezervele strategice pentru a evita o supraincalzire a pietei petrolului si o crestere peste masura a pretului.

Un alt motiv care a dus la scaderea pretului este ingrijorarea ca increderea consumatorilor americani va scadea dupa recentele mariri ale pretului carburantilor. Efectele negative ale uraganului Katrina asupra economiei Statelor Unite se manifesta atat prin intreruperea activitatii firmelor din zona Golfului Mexic, cat si indirect, prin intermediul pretului petrolului. Cele trei state afectate de uragan contribuie cu trei procente la Produsul Intern Brut al SUA.

Pretul barilului de petrol Brent era, la ora 9:00 GMT, cu 1,18 dolari mai mic decat vineri, ajungand la 64,88 dolari/baril. Bursa Americana de Marfuri a fost ieri inchisa, in Statele Unite sarbatorindu-se ziua muncii, astfel ca pretul petrolului a ramas la 67,57 dolari/baril, cu mult mai jos decat valoarea maxima de 70,85 dolari/baril atinsa in cursul saptamanii trecute.

Cred ca a fost calmata furtuna de pe piata petrolului, dupa ce s-a apelat la rezervele strategice, a declarat David Thurtell, de la Commonwealth Bank of Australia.

Agentia Internationala pentru Energie anuntase saptamana trecuta ca membrii sai, in numar de 26, vor scoate din rezerve doua milioane de barili de petrol pe zi, pentru a putea compensa intreruperea unei zecimi din capacitatea de rafinare, respectiv a unui sfert din capacitatea de productie a SUA.

Din cantitatea totala ce va fi scoasa din rezerve, Statele Unite vor contribui cu un milion de barili pe zi, in vreme ce tarile Europei si ale Asiei vor asigura cu precadere produse petroliere precum benzina. Dintre acestea, Japonia va contribui cu 240.000 de barili pe zi.

Este pentru prima data dupa anul 1991 cand Agentia creata in 1970, dupa embargoul petrolier arab, recurge la aceasta masura. Rezervele petroliere ale celor 26 de membri insumeaza 1,5 miliarde de barili.

Analistii economici incep deja sa ia in calcul impactul pe care il va avea uraganul Katrina asupra economiei americane, deja afectata de cresterea de pana acum a pretului petrolului.

Este foarte posibil ca maririle usoare ale preturilor din aceasta perioada, venite dupa o lunga perioada de inflatie, sa schimbe in cele din urma comportamentul consumatorilor, se afirma intr-un comunicat al firmei de consultanta Petroleum Finance Corp., din Washington. Socul reprezentat de preturile mai mari ale energiei, intreruperile liniilor de aprovizionare cu gaz si carburanti si socul emotional provocat de dezastru ar putea genera o schimbare a comportamentului economic, mai spun analistii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri