Diferenta intre economiile emergente puternice si cele slabe va creste, dupa decizia liderilor G20 de a majora resursele Fondului Monetar International (FMI), arata o analiza a Reuters, care sugereaza ca Romania face parte din a doua categorie, scrie NewsIn.
Planul de 1.100 miliarde dolari anuntat joi de G20, pentru redresarea economiei mondiale, vizeaza in principal pietele emergente si include triplarea resurselor FMI.

Cresterea fondurilor FMI vine dupa crearea unei noi linii flexibile de creditare, care ar putea creste increderea investorilor in pietele emergente puternice.

"Tarile care deja se descurca bine vor avea cel mai mult de castigat, pentru ca noua linie le da un acces mai facil la banii FMI, asigurandu-le impotriva efectelor de contagiune venite dinspre economiile emergente mai slabe. Pentru economiile care deja sunt intr-o situatie proasta, nu se va schimba mare lucru", spune Lars Christensen, seful departamentului de cercetare pentru Noua Europa la Danske Bank.

Noua linie de creditare, anuntata in martie, va acorda economiilor bine gestionate acces la fondurile FMI, ce pot fi accesate imediat sau pastrate ca o garantie pentru cazul in care conditile financiare internationale se inrautatesc.

Mexicul, care are rating cu recomandare de investitii (investment grade), a fost primul stat care a beneficiat, miercuri, de o astfel de linie de creditare. Dupa ce Mexicul si-a asigurat accesul la fondurile de 47 miliarde dolari, peso-ul s-a apreciat cu peste 2% in fata dolarului.

Brazilia, Indonezia, Polonia, Africa de Sud si Coreea de Sud, economii emergente considerate mai solide, sunt vazute drept posibili candidati pentru linia de finantare a FMI.

"Nu mai este perceput ca si cum o tara merge la FMI sa cerseasca ajutor, ci va fi mai mult ca si cum ar obtine un descoperit de cont la o banca", apreciaza Nigel Rendell, strateg pentru piete emergente la RBC Capital Markets.

Majorarea resurselor FMI la 750 miliarde dolari - cea mai importanta decizie luata in cadrul summitului G20 de la Londra - este importanta mai ales pentru statele emergente din Europa, unde efectele crizei financiare mondiale au fost cele mai severe.

Doar in ultimele sase luni, FMI a aprobat imprumuturi de 60 miliarde dolari statelor din regiune, intre care Ungaria, Letonia, Romania, Serbia si Ucraina.

Turcia este asteptata sa semneze si ea un acord pentru un imprumut de aproximativ 25 miliarde dolari, in timp ce Lituania a anuntat ca ar putea apela, de asemenea, la FMI pentru o finantare care sa o ajute sa-si echilibreze bugetul.

"Europa emergenta este regiunea cu cea mai mare nevoie de bani de la FMI", considera strategul in piete valutare al Dresdner Kleinwort, Jon Harrison. "G20 a furnizat o sustinere regiunii, dar pietele nu vor ierta acele tari care au esuat in rezolvarea problemelor interne", avertizeaza el.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri