Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a cerut ca statul sa reglementeze nivelul dobanzilor practicate de bancile comerciale, ca masura temporara, pentru a sustine cresterea creditarii, relateaza Reuters.
Guvernul se straduieste sa redreseze creditarea si sa determine scaderea dobanzilor foarte ridicate, ce depasesc cu mult nivelul dobanzilor cheie stabilite de banca centrala, fapt ce reflecta accentuarea riscurilor din economia Rusiei.

"Un punct de vedere, impartasit de multi dintre colegii din guvern, este ca nu este nevoie de reglementare, totul va reveni la normal", a spus Medvedev la intrunirea cu partidul Rusia Unita, anunta NewsIn.

"Esista si un alt punct de vedere, potrivit caruia trebuie sa controlam acest proces prin reglementare de catre stat. Dupa parerea mea, aceasta abordare este mai eficienta pe timp de criza", a mai spus Medvedev, adaugand ca reglementarea ar putea fi impusa pentru o perioada de pana la un an.

Medvedev a spus ca aceste reglementari ar putea include subventii pentru dobanzi, insa nu a oferit detalii. Guvernul a promis deja ca va acorda subventii pentru anumite credite auto si garantii de stat pentru creditele acordate unor companii.

Dobanzile extrem de mici ar putea incuraja strategiile riscante de afaceri si ar putea aduce noi probleme in economie si in sectorul bancar, scrie Reuters.

Medvedev si premierul Vladimir Putin au acuzat bancile pentru politicile de creditare, amenintandu-le cu proceduri legale pentru ca au utilizat ajutorul guvernamental in alte operatiuni, in afara de credite corporatiste.

Guvernul a cerut bancilor controlate de stat sa isi majoreze portofoliile de credit cu cel putin 2% pe luna, insa nu a impus pana acum nivelul dobanzilor.

Medvedev este principala autoritate din Rusia, insa Putin conduce economia. Criticile facute de Medvedev fata de deciziile guvernului au fost rare.

Atat bancherii cat si oamenii de afaceri acuza politica monetara a bancii centrale pentru dobanzile ridicate, in timp ce guvernul si banca centrala sustin ca dobanda de politica monetara nu poate fi mai mica decat inflatia, ce se ridica inca la circa 13%.

In ultimul sau raport privind economia Rusiei, Banca Mondiala a estimat ca produsul intern brut (PIB) ar urma sa scada cu 4,5% in 2009, in timp ce datele revizuite ale guvernului moscovit prevad o scadere cu numai 2,2% anul acesta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri