Eforturile Bancii Centrale Europene (BCE) pentru sprijinirea economiei zonei euro sunt suficient de puternice la ora actuala, in cazul in care situatia de pe piete nu se deterioreaza, a declarat membrul consiliului guvernator al BCE, Axel Weber, relateaza Reuters.
Intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times Deutschland, Weber a declarat ca sustine decizia BCE de la inceputul lunii, cand a redus dobanda cheie la 1% si a cumparat obligatiuni de aproximativ 60 miliarde euro, conform NewsIn.

Unii dintre membrii consiliului BCE al guvernatorilor au sugerat ca banca ar putea lua alte masuri de sustinere a economiei. Dar comentariile lui Weber au clarificat faptul ca acesta nu intrevede nici o nevoie de expansiune a politicii monetare in momentul de fata, desi a avertizat asupra unei perspective prea optimiste asupra economiei.

"Decat daca situatia se degradeaza puternic, BCE ar putea spori pachetul de masuri de sprijin, care pana acum este suficient. Din punct de vedere al politicii monetare, trebuie sa asteptam pentru ca masurile luate pana acum sa isi faca efectul", a spus acesta.

Intr-un discurs separat, Weber a atentionat ca achizitia obligatiunilor va ajuta la imbunatatirea conditiilor de refinantare a bancilor si la revitalizarea pietelor afectate sever de criza financiara.

In ceea ce priveste perspectiva asupra situatiei economice la nivel global, Weber a declarat ca "in timpul verii ne-am putea confrunta cu rate negative ale inflatiei, dar spre sfarsitul anului, aceasta va accelera din nou catre 1% sau chiar mai mult".

In acelasi timp, un alt membru al consiliului guvernator, George Provopoulos, a spus luni ca va trece o perioada de timp pana cand economiile, inclusiv cea a zonei euro, vor reincepe sa creasca, in ciuda ultimelor date pozitive.

"Recent, au existat unele semne pozitive care indicau o dezvoltare a pietelor financiare si o revenire a increderii investitorilor in zona euro, care ar putea sugera ca economia ar fi pe calea spre stabilizare", a declarat Provopoulos.

La randul sau, membrul consiliului directorilor al BCE, Gertrude Tumpel-Gugerell, a declarat pentru un cotidian din Austria ca nu exista riscuri inflationiste ale zonei euro.

"Nu cred ca exista riscuri care actioneaza asupra inflatiei din zona euro pentru ca activiotatea economica este mai slaba decat acum un an, iar pretul materiilor prime au scazut", a spus aceasta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri