Creditele acordate persoanelor fizice si companiilor din Europa au crescut in iulie in cel mai lent ritm de la inceperea statisticilor, ceea ce arata ca economia se straduieste sa revina din cea mai grava criza de la cel de-al doilea Razboi Mondial, relateaza Bloomberg.
Creditele catre sectorul privat au crescut cu 0,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai lenta crestere de la inceperea masuratorilor, in 1991, dupa ce au inregistrat in iunie o crestere anuala de 1,5%, a anuntat Banca Centrala Europeana (BCE). Calculate lunar, creditele au scazut cu 0,4%, marcand cel mai mare declin inregistrat vreodata, potrivit NewsIn.

Recesiunea mondiala a determinat bancile sa acorde mai greu imprumuturi, si a redus cererea de credite. Chiar daca Franta si Germania au revenit surprinzator pe crestere in al doilea trimestru, cresterea ar putea ramane minora, daca afluxurile de creditare nu se amelioreaza si daca firmele si cetatenii nu maresc nivelul cheltuielilor.

BCE a redus dobanda cheie la 1%, si sustine bancile prin infuzii de capital, in incercarea de a reanima creditarea.

Datele actuale "ofera putine semne ca lichiditatea acordata de BCE bancilor le-au determinat sa isi majoreze nivelul de creditare", a declarat Ben May, economist Capital Economics Ltd.

Bancile europene au inasprit in al doilea trimestru conditiile de creditare pentru companii si persoane fizice, desi mai putin drastic decat in primul, potrivit unui sondaj publicat de BCE pe 29 iulie.

Oficialii au facut apel la banci sa-si curete bilanturile contabile si sa accelereze creditarea, dupa ce probusirea Lehman Brothers Holdings Inc. de anul trecut a agravat criza mondiala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri