Aprecierea din ultimele zile a monedei americane a intarit ideea ca Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea mari rata dobanzii de referinta. Ultimul bastion, Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a declarat saptamana trecuta ca institutia pe care o conduce este pregatita pentru aceasta schimbare, transmite International Herald Tribune.
BCE mentine dobanda de referinta la o cota de 2% din iunie 2003. Multe voci europene au cerut BCE sa urmeze modelul american, unde Rezerva Federala (Fed) se concentreaza asupra cresterii economice si mai putin asupra tintelor de inflatie. Fed a marit dobanda de referinta la sfarsitul lunii septembrie, pentru a 11 oara consecutiv, majorarea fiind, de regula, de 0,25%. Cu atat se vehiculeaza ca va urca si dobanda de referinta din zona euro.

Dolarul ajunsese, la mijlocul saptamanii trecute, sub pragul de 1,2 euro. Dar, in ultimele zile, moneda europeana recuperase cateva procente intrucat analistii si-au mutat centrul de interes catre perspectiva unei actiuni de modificare a dobanzii de referinta din partea BCE.

Un alt factor care a contribuit la amplificarea presiunilor asupra BCE a fost si faptul ca inflatia din regiunea euro a crescut pana la 2,5% in luna septembrie, a opta luna cu inflatie peste limita de 2%. Ultima predictie a analistilor pentru Statele Unite consta intr-o marire a dobanzii de referinta de pana la 4,5% pana in luna ianuarie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri