Salariile reale au scazut anul trecut in cea mai mare parte a marilor economii mondiale, din cauza crizei economice, potrivit datelor publicate de Biroul International al Muncii (BIM), care nu se asteapta la nicio imbunatatire in 2009, in pofida semnalelor de redresare economica, potrivit AFP.
"Cresterea salariilor reale medii (...) s-a temperat de la 4,3% in 2007 la 1,4% in 2008", a precizat BIM, care si-a revizuit raportul mondial asupra salariilor publicat in noiembrie 2008. In 10 state din G20, salariile reale au trecut de la o crestere medie de 1% in 2007 la o scadere medie de 0,2% in 2008, a adaugat BIM.

Salariile au stagnat cu precadere in SUA si Austria, dar au scazut in Germania, cu 0,6%, si in Japonia, cu 0,9%. BIM estimeaza ca salariile vor continua sa se reduca si in 2009, principala cauza fiind cresterea somajului, potrivit NewsIn.

Astfel, "in primul trimestru din 2009, salariile reale au fost mai mici in mai mult de jumatate din statele pentru care am dispus de date recente", subliniaza BIM.

In SUA, salariile au scazut cu 2% de la inceputul acestui an, a precizat Patrick Belser, unul dintre autorii raportului, in timpul unei conferinte de presa. Aceasta deteriorare prelungita provoaca termeri referitoare la nivelul real al redresarii economice, mai ales daca guvernele vor renunta prea devreme la planurile anticriza, se mai arata in raport.

Scaderea salariilor priveaza economiile nationale de cererea de care au atat de multa nevoie, a explicat directoarea programului asupra conditiilor de ocupare a BIM, Manuela Tomei.

Scaderea salariilor reale se datoreaza partial si diminuarii timpului de lucru de la 39 de ore la 38,2 ore pe saptamana, intre 2007 si 2008. Aceasta ar urma sa fie accentuata de somaj, care nu a incetat sa creasca in ultimele luni in majoritatea marilor economii mondiale, exercitand presiune asupra nivelului remuneratiilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri