Atractivitatea oraselor regionale - Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Brasov - va fi sustinuta de un "pipeline" generos de spatii de birouri in acest an, potrivit unui raport al companiei de consultant imobiliara Colliers International. Astfel, daca in prezent stocul total de birouri din cele patru mari orase regionale este de 3,5 ori mai mic decat cel al Bucurestiului, acesta va creste in 2018 cu 150.000 mp, fapt ce va reduce ecartul fata de Capitala.

In contextul unei cresteri economice care a depasit performantele celorlalte tari din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE), Romania a inregistrat un an 2017 foarte bun din punct de vedere al pietei imobiliare, in special pentru segmentele de spatii de birouri, investitii si terenuri, potrivit raportului citat. Dinamismul pietei ar putea continua si pe parcursul anului 2018, fiind dublat de noi cereri si tendinte in Capitala si mai ales in marile orase regionale.

In 2017, PIB-ul a inregistrat o crestere de 7% datorita consumului privat si a sectoarelor de servicii, industrial si agricultura. Principalul factor care sustinut consumul a fost cresterea salariilor, venita ca urmare a masurilor luate de guvern si a incordarii pietei muncii, care credem ca se va dovedi a fi sustenabila prin prisma diferentei mai mari dintre productivitate si costul fortei de munca din Romania fata de tarile din regiune.

"In 2018, cresterea PIB va incetini pana la un nivel mai sustenabil (spre 5%), ca urmare a reducerii stimulentelor fiscale, a inaspririi politicii monetare, a accelerarii inflatiei, a unei tendinte mai ridicate de a economisi si a unui curs valutar al leu mai slab, aspecte ce vor pune presiune si pe increderea consumatorilor, nu doar pe salariile reale". a declarat Silviu Pop, head of research in cadrul Colliers International.

De asemenea, mai spune reprezentantul companiei, "ne asteptam ca marile orasele regionale din Romania (Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Brasov) sa contribuie cu o pondere mai mare la PIB in urmatorii ani: buna calitate a vietii pe care o ofera acestea influenteaza miscarea migratorie a populatiei in defavoarea Capitalei, iar costurile operationale scazute si numarul mare de studenti din domeniul IT&C ar putea determina marile companii sa se extinda in restul tarii".

Retailul si birourile vor influenta achizitiile de terenuri din orasele regionale

In 2017, valoarea totala a tranzactiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare (exceptand segmentul industrial) a crescut cu 25-30% fata de 2016, depasind pragul de 350 mil. euro la nivel national. Aproximativ doua treimi din aceasta valoare a revenit Capitalei, unde tranzactiile cu terenuri pentru dezvoltari rezidentiale au reprezentat mai mult de jumatate din volumul investitional, iar restul a fost preluat aproximativ egal de segmentele de retail si birouri.

"2018 va fi cel putin la fel de dinamic ca anul precedent, in conditiile in care exista multe tranzactii in curs de negociere. Cu toate acestea, avand in vedere faptul ca dezvoltatorii au deja terenuri in portofoliu, accentul va fi pus mai degraba pe dezvoltarea proiectelor planificate decat pe noi achizitii. Asadar, cererea noua ar putea fi putin mai redusa. De asemenea, dezvoltatorii se vor indrepta si catre marile orase regionale, pe partea de birouri si rezidential, datorita interesului sporit din partea chiriasilor/cumparatorilor, dar si catre orasele mai mici, cu o populatie sub 100.000 locuitori, care au un deficit de spatii moderne de retail", conchide Silviu Pop.

Colliers International este unul dintre liderii globali si locali in domeniul consultantei imobiliare, cu peste 15.000 specialisti care lucreaza in 68 de tari. Compania ofera o gama larga de serviciivanzarea si inchirierea de proprietatii, finantare, solutii corporate globale, property, facility si project management, workplace solutions, evaluare si consultanta fiscala, analiza si studii de piata si consultanta in materie de leadership.

Sursa foto: Alexander Mazurkevich / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri