Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Brasov devin tot mai mult alternative pentru Bucuresti, in ceea ce piveste destinatia investitiilor imobiliare, potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers International, care subliniaza ca "exista argumente solide care sa sustina interesul crescut pentru inchirieri de spatii de birouri si potentialul investitional puternic". Astfel, dezvoltarea economica accelerata a marilor centre regionale din Romania incepe sa se rasfranga si asupra pietei lor imobiliare.

In ultimii ani, numarul locurilor de munca a crescut considerabil la nivel national. Prin urmare, angajatorii, potentiali chiriasi ai cladirilor de birouri, cauta aproape la fel de multi salariati in Bucuresti ca in Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Brasov cumulat, potrivit unui studiu Colliers International.

Pe de alta parte, in ultimii 10 ani, aceste patru orase - cele mai importante piete regionale de birouri - nu au beneficiat de livrari comparabile cu cele din Capitala. Astfel, ele au un stoc de spatii de birouri de aproape patru ori mai mic decat al Bucurestiului, in conditiile in care sondajele sugereaza ca migratia interna se va concentra mai degraba in aceste orase. Potrivit Bancii Mondiale, aici s-ar putea stabili in urmatorii ani putin peste 730.000 de persoane, de aproape trei ori mai multe decat in Bucuresti.

"Cand vorbim despre piata imobiliara din Romania, cea mai mare preocupare a investitorilor este lipsa de lichiditate. Desi acest lucru poate fi un dezavantaj, ar trebui sa existe o schimbare de perspectiva, deoarece un activ imobiliar in sine este ilichid. Este nevoie de mult timp pentru comercializarea si finalizarea vanzarii unei proprietati, dar situatia se schimba treptat", a declarat Anca Svoronos (foto), senior associate investment & debt advisory in cadrul Colliers International Romania.

Prima jumatate de an a inregistrat un volum de investitii imobiliare de putin peste 400 mil. euro, in crestere cu 18% fata de aceeasi perioada din 2017, un an care a reprezentat cel mai bun nivel post-criza. Momentan, investitiile sunt concentrate in mare parte in Bucuresti, dar pe termen mediu, atentia se va indrepta tot mai mult si pe orasele regionale.

Pentru unii investitori cu capital strain, orasele regionale au devenit deja atractive datorita randamentelor bune si a potentialului cresterii capitalului. Achizitia Maestro Business Center din Cluj-Napoca, facuta recent de fondul de investitii britanic First Property Group, este o dovada ca Romania incepe sa urmeze modelul polonez al dezvoltarii prin intermediul oraselor regionale, o dezvoltare mult mai durabila avand in vedere faptul ca acestea pot influenta evolutia oraselor si comunelor satelit.

"Urmarea fireasca ar fi sa luam in considerare factorii care conduc si sustin lichiditatea pe piata de spatii de birouri: cresterea locurilor de munca, in special in industriile care sunt utilizatoare mari de spatiu de birouri – de exemplu, serviciile IT, raportul dintre stocul nou de spatii in contrast cu cererea, care este inca dezechilibrat in orasele regionale, si tendinta de crestere a populatiei pe fondul migratiei, asa cum se intampla in Cluj-Napoca. Prin urmare, veniturile generate, aprecierea capitalului si acoperirea riscului inflationist sunt argumente puternice pentru investitii imobiliare in orasele regionale, care incep, astfel, sa intre in lumina reflectoarelor", a incheiat Anca Svoronos.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri