Marii jucători din piața imobiliară românească s-au arătat mai mult decât rezervați în ceea ce privește planurile în 2024, intenția de investiție scăzând cu peste 50%, anticipând un volum între 400 și 500 de milioane de euro, se arată într-un sondaj realizat de BREC și RPC în rândul membrilor săi.

Bucharest Real Estate Club (BREC) și Romanian Property Club (RPC) reunesc cei mai mari jucători din imobiliare din România, printre membrii lor aflându-se unii dintre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală, cum ar fi One United Properties, Globalworth, Impact, Iulius sau AFI Europe, și mulți alții, portofoliile combinate ale membrilor său ridicându-se la circa 10 miliarde de euro.

Potrivit sondajului citat, pe o scară de la 1 la 5, comunitatea exprimă o abordare moderată asupra perspectivelor economice ale industriei imobiliare din București în 2024, cu o medie de 3,06, în scădere de la nivelul de 3.6 din anul anterior. O altă modificare față de 2023 este legată de faptul că recondiționarea activelor existente depășește noile achiziții.

Preocuparea care persistă în rândul jucătorilor din piața imobiliară este blocajul urbanistic. Lipsa predictibilității va avea un impact asupra dezvoltărilor calitative din București, investitorii responsabili fiind alungați din oraș.

Având în vedere oferta limitată, membri BREC și-au exprimat așteptările pentru o creștere de 10% a prețurilor de vânzare și a chiriilor în 2024.

Schimbările fiscale, inclusiv creșterea TVA de 5% pentru achizițiile rezidențiale, eliminarea facilităților fiscale în industria de construcții precum și ratele ridicate ale dobânzilor bancare an un impact negativ asupra accesibilității locuințelor. Cu toate acestea, cererea pentru produse rezidențiale rămâne ridicată.

În ceea ce privește atractivitatea claselor de active imobiliare, sunt câteva modificări față de anul anterior. Sectorul industrial & logistic se află în fruntea topului, urmat de rezidențial, un segment mai jos clasat acum 12 luni. În mod neașteptat hotelurile sunt pe ultimul loc în top, în ciuda creșterii numărului de vizitatori.

Bucureștiul pierde din încrederea jucătorilor din imobiliare

Spre deosebire de București, reprezentanții autorităților locale din orașele secundare și terțiare sunt deschiși colaborării cu investitorii imobiliari de calibru, fiind conștienți de efectele pe care aceste investiții le au în dezvoltarea orașelor.

Acest fapt este vizibil și prin votul de încredere acordat orașelor regionale în studiul nostru, acesta situându-se la 3,31 (pe o scară de la 1-5, față de 3,06 pentru București). Cluj-Napoca, Timișoara și Iași conduc în Topul Centrelor Regionale atractive pentru dezvoltări imobiliare.

Orașe nou intrate pe radarul investitorilor imobiliari sunt Târgu-Mureș și Galați-Brăila, ambii poli beneficiind de proiecte de infrastructură. Totodată, orașe precum Craiova, Bacău, Sibiu și Oradea au premisele pentru a-și spori contribuția la economia națională pe termen mediu și lung.

Cât privește atractivitatea claselor imobiliare pentru orașele regionale, sectorul industrial-logistic conduce topul, urmat însă de retail, care are o performanță mai bună față de rezidențial.

Ce lucrări de infrastuctură așteaptă imobiliari pentru a crește atractivitatea centrelor regionale

Respondenții chestionarului indică dezvoltarea infrastructurii drept unul din principalii factori de creștere pentru orașele regionale. Principalele proiecte indicate de aceștia:

  • Contractarea și startul execuției loturilor A7 Ploiești – Pașcani.
  • Lucrările pe A1, tronsonul spre Râmnicu Vâlcea.
  • Drumul expres spre Craiova cu termen de finalizare în următoarele 24 de luni.
  • Infrastructura feroviară și rutieră în jurul porturilor din județul Constanța.
  • Recondiționarea infrastructurii rutiere pe ruta Caransebeș- Timișoara- Arad cu creșterea vitezei de transport la 120 km/oră.
  • Centura Timișoarei ce va asigura conexiunea rapidă între oraș și autostradă.
  • Podul suspendat peste Dunăre între Brăila și Galați, al treilea ca dimensiuni din Europa.
  • Drumul expres ce va conecta Oradea cu granița maghiară.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri