Ce ne pregătește 2024 în domeniul serviciilor educaționale pentru angajați? Dacă în cazul copiilor ne-am edificat cum stăm cu ”România educată”, la adulți mai e o speranță - dar noile trenduri au de dat o bătălie grea cu lipsa de timp și deficitul de atenție. Raluca Neagu, CEO al Skillab, una dintre cele mai inovatoare ”academii online”, ne-a prezentat viziunea sa asupra trendurilor anului 2024 pe această piață.

În ultimii ani deja, se poate observa o schimbare substanțială a tendinței în toate aspectele ecosistemului de learning atât la nivel local cat si internațional– de la tehnologie la social, de mediu, politic și chiar economic. Am putea zice ca peisajul educațional trece printr-o revoluție pentru a se potrivi cerințelor în evoluție ale noii lumi - o lume condusă de inteligență artificială și roboți, afirmă Raluca Neagu.

Potrivit Raportului privind viitorul locurilor de muncă 2023 al Forumului Economic Mondial, va exista o perturbare a competențelor cu 44% în următorii cinci ani. Raportul sugerează, de asemenea, că recalificarea și perfecționarea vor fi două dintre principalele puncte principale ale învățării și dezvoltării.

Învățarea continuă rămâne principalul trend

CEO-ul Skillab spune că probabil cel mai mare trend în domeniul educației și în 2024 va rămâne învățarea continuă. ”Concept cu care ne familiarizăm deja de câțiva ani, îmbunătățirea continuă înseamnă a rămâne deschis la potențialul noilor dezvoltări și noilor tehnologii, astfel încât să poți beneficia de ele”, afirmă Raluca Neagu.

Acest lucru a condus la o investiție mai mare în programe de învățare continuă, atât de către persoane fizice, cât și de către organizații. Investind în învățarea continuă, poți rămâne relevant în domeniul tău și te poți adapta la noile provocări și oportunități. Organizațiile beneficiază, de asemenea, deoarece angajații care se implică în învățarea continuă au șanse mai mari să fie productivi, inovatori și adaptabili. Odată cu creșterea platformelor și resurselor de e-learning, accesarea oportunităților de învățare continuă a devenit mai convenabilă decât oricând.

Noile tendințe pe piața mondială a serviciilor educaționale

Există însă si alte trenduri care se conturează deja în piața de learning mondială și cu care, spune CEO-ul Skillab, compania face tot posibil să țină pasul. Vom vedea aceste tendințe atât la marii jucători de pe piață, cât și la echipele de L&D (learning and development) ale marilor corporații.




Microlearning - O tendință care se află în fruntea listei pentru 2024. Durata scurtă a atenției în era digitală face dificil pentru profesioniști să se concentreze pe învățare și perfecționare pe durate lungi. Prin urmare, platformele de e-learning folosesc strategii de microînvățare pentru a ajuta profesioniștii să își îmbunătățească abilitățile. De exemplu, la Skillab se descompun subiectele complexe în componente simple, în esență, informații de dimensiuni mici sub forma cursurilor pe perioade scurte sau a workshop-urilor. Acest lucru îi ajută pe cursanți să digere si să rețină cu ușurință informații noi. Ca urmare, microînvățarea este mai captivantă și mai personalizată.

Învățarea personalizată cu ajutorul AI - Personalizarea conținutului și a procesului de învățare pentru fiecare individ pe baza ritmului personal, a nivelului de expertiză și cunoștințe dar și a potențialului personal într-un anumit domeniu sau industrie crește exponențial implicarea individului în procesul de învățare, fie că vorbim de curs, lectură sau workshop. Practic, se asigură astfel un mediu de învățare mult mai eficient. Instrumentele bazate pe inteligența artificială vor oferi conținut, ritm și feedback personalizat pentru a spori implicarea și performanța studenților.

Învățare prin experiență - Acest tip de învățare a fost printre cele mai populare tendințe de învățare din 2023 si va continua și în 2024.. Se concentrează pe o abordare practică. De exemplu, Skillab încearcă să concentreze cât mai mult din cursurile pe care le oferă pe un astfel de tip de învățare, care le permite profesioniștilor să învețe noi abilități concentrându-se pe experiențe practice, cum ar fi lucrul la proiecte simulate bazate pe cele din viața reală, sau creerea unui portofoliu propriu de lucru pe parcursul cursului.

Gamification - utilizarea elementelor de joc, cum ar fi provocările și recompensele, pentru a-i implica pe cursanți și a face experiența de învățare distractivă. Aceasta duce la creșterea motivației, încurajează participarea activă și duce în final la reținerea mai ușoară a informațiilor nou dobândite. Această abordare nu numai că face învățarea plăcută, dar oferă și feedback instantaneu și încurajează cursanții să-și îmbunătățeascî în mod constant abilitățile.

Externalizarea proceselor de Learning and Development - Multe companii observă că dezvoltarea internă a conținutului de e-learning poate consuma mult timp și se poate dovedi și costisitoare. Prin externalizarea către firme specializate, companiile pot economisi atât timp, cât și bani, asigurând în același timp conținut de înaltă calitate. Se așteaptă ca această tendință să continue să crească în 2024, pe măsură ce tot mai multe companii recunosc beneficiile externalizării nevoilor lor de e-learning. În plus, externalizarea permite organizațiilor să profite de expertiza unor profesioniști care au o înțelegere profundă a designului și tehnologiei de instruire. De asemenea, oferă acces la diverse perspective și idei proaspete, rezultând experiențe de e-learning captivante și eficiente pentru cursanți.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri