Odată cu apropierea verii și a vacanței, tinerii încep să devină tot mai activi în ceea ce privește căutarea unui job part-time, project-based sau sezonier, care să le aducă un venit pentru îndeplinirea unor obiective personale sau care să-i ajute să acumuleze experiență într-un anumit domeniu. Ioana Petrea, Managing Partner Rightfit și cofondator al aplicației TogetHR spune că există mai multe beneificii ale unui job sezonier, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori și explică modul în care acestea pot aduce satisfacții atât materiale, cât și legate de o schimbare binevenită în viața profesională.

Iată 7 avantaje ale locurilor de muncă sezoniere:

1. Redactarea unui CV sau acoperirea unei perioade lipsă dintr-un CV

La început de drum profesional, un job sezonier este ocazia ideală pentru realizarea unui CV care ulterior să fie doar actualizat, odată cu aplicarea pentru alte locuri de muncă. De asemenea, în cazul în care o persoană are o perioadă mai lungă neacoperită în CV, din cauza faptului că nu a fost angajată sau sub nicio o altă formă activă pe piața muncii, un job sezonier o poate ajuta să umple acel gol și să arate viitorilor recrutori și angajatori că este dispusă să depună eforturile necesare pentru angajare.

2. Flexibilitate

Joburile sezoniere oferă flexibilitate în ceea ce privește perioada de angajare, mai ales pentru tinerii până în 18 ani sau pentru studenții care vor asemenea locuri de muncă pe perioada vacanțelor.

3. Obținerea unor venituri sau suplimentarea acestora

Sunt mulți tineri și adulți își stabilesc obiective financiare a căror realizare să fie în viitorul apropiat. Pentru aceștia, joburile sezoniere sunt ideale deoarece le pot aduce veniturile prin care pot îndeplini acele obiective (exemplu: achiziționarea unor obiecte, plata unor cursuri de calificare a unei vacanțe etc.).

De asemenea, sunt mulți care își doresc suplimentarea unor venituri și atunci ocupă un loc de muncă sezonier în regim part-time sau project-based, pe lângă cel cu normă întreagă în care deja activează.

4. Dobândirea unei minime sau noi experiențe într-un domeniu

Cei din generatia Z au oportunitatea să se angajeze în anumite sezoane, mai ales dacă este vorba despre joburi în care ar dori să activeze permanent, în viitor. Un job sezonier aduce cu sine noi experiențe profesionale și dobândirea unor abilități care pot contribui foarte mult la dezvoltarea timpurie a carierei dorite.

5. Testarea talentelor de către angajatori și creșterea productivității afacerii

Locurile de muncă sezoniere pot fi o modalitate bună de a evalua abilitățile și potențialul candidaților și a noilor angajați. Cei mai buni angajați pot primi ulterior un contract permanent de muncă, ceea ce poate duce la extinderea echipelor și a afacerii.

6. Economisirea Resurselor

Un avantaj de care pot profita tot companiile de pe urma unor angajari de sezon pe care le fac, este acela că economisesc resurse, prin diminuarea sau tăierea costurilor pe care le-ar implica angajarea permanentă a unor oameni (salarii, asigurări, concedii etc.). În construcții și mai ales în agricultură unde anumite sezoane de recoltare sunt scurte, angajările de sezon sunt preferatele patronilor.

7. Productivitate și calitate

Joburile sezoniere pot îmbunătăți productivitatea și calitatea muncii în perioadele aglomerate. Un domeniu în care se simte din plin acest aspect este cel al ospitalității. Astfel, în perioadele vacanțelor de vară sau de iarnă, este nevoie de personal supliementar în hoteluri, restaurante, spații de divertisment, pentru a face față afluxului mare de turiști.

“Job-urile sezoniere au câteva avantaje de necontestat și de aceea ar trebui luate în seamă în special de Generația Z. Este evident că în topul beneficiilor aduse de acest tip de joburi stau cele legate de dobândirea experienței într-un anumit domeniu și suplimentarea veniturilor. Mai ales dacă vorbim de tineri care și-au făcut anumite calcule și au anumite nevoi pe care vor să și le acopere din sumele de bani câștigate într-un timp scurt, la mare sau la munte. În plus, unii dintre acești tineri vor să se și distreze și de aceea aplică pentru joburi de sezon în HoReCa, active la malul mării. Însă, ei trebuie să țină seama și de dezavantajele unor asemenea locuri de muncă și anume: stabilitate redusă, vechimea scurtă putând fi un dezavantaj, lipsa de seriozitate a unor patroni care te pot da afară înainte de a-ți plăti un salariu și lipsa unei instruiri serioase. În multe dintre joburile sezoniere nu există derularea unor training-uri solide, ci angajații primesc doar câteva instrucțiuni minime cu privire la sarcinile pe care le au”, a declarat Ioana Petrea, cofondator al agenției de HR Rightfit.

Ce domenii oferă cele mai multe locuri de muncă sezoniere?

În prezent, cele mai multe joburi sezoniere variază în funcție de domeniu și de tendințele pieței muncii. Se știe deja că în domeniul ospitalității, HoReCa, se pune la dispoziție o mare parte dintre aceste locuri de locuri sezoniere, deoarece sezonul estival vine cu o serie de nevoie din partea jucătorilor din acest domeniu.

Astfel, este căutat personal de curățenie și pentru susținerea diverselor alte activități (asistenți, animatori, persoane care se ocupă cu divertismentul) în hoteluri, restaurante, cafenele, parcuri de distracție, dar și personal necesar la bucătărie și la servire (ospătari, barmani, bucătari, barista). Sunt de luat în seamă, mai ales de către cei cu o pregătire sportivă necesară și o formă fizică bună, și locurile de muncă ca salvamar sau salvamontist.

Un alt domeniu ofertant pentru cei ce au nevoie de venituri suplimentare sau pentru absolvenții de licee și școli profesionale de profil este cel agricol. În timpul sezoanelor de recoltare, agricultura are nevoie de forță de muncă temporară (exemplu: culesul fructelor – piersici, caise, căpșuni sau al legumelor). Astfel de joburi din agricultura sezonieră sunt căutate îndeosebi primăvara, vara, dar și la începutul toamnei, cum este în cazul culesului viei.

Deoarece, sezonul cald este momentul perfect pentru ridicarea unor noi clădiri, amenajări, renovări sau reabilitări, locuri de muncă de sezon se găsesc și în construcții și ele pot include personal la zidărie, vopsire, partea electrică, izolații etc.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri