Evaluarea de piață a producătorului vietnamez de vehicule electrice (EV) VinFast a urcat peste giganții industriei auto americane Ford și General Motors (GM) în prima zi de tranzacționare, relatează BBC.

Acțiunile companiei producătoare de mașini electrice, ajunseseră la închiderea ședinței de tranzacționare la o valoare peste 37 de dolari pe acțiune, la debutul lor pe bursa din New York.

Asta i-a dat lui VinFast o evaluare pe bursă de 85 de miliarde de dolari, mult mai mare decât cele 48 de miliarde de dolari ale Ford și 46 de miliarde de dolari ale GM.

Rezultatul vine într-un context în care giganții din industria auto și producătorii mai noi luptă pentru a-și asigura o bucată dintr-o piața a vehiculelor electrice aflată în plină expansiune.

Listarea la bursă l-a îmbogățit, practic, peste noapte de fondator

Listarea la bursă a adăugat aproximativ 39 de miliarde de dolari la averea președintelui și fondatorului VinFast, Pham Nhat Vuong, care era deja cel mai bogat om din Vietnam.

Documentele de reglementare arată că el controlează 99% din acțiunile în circulație ale companiei, prin cel mai mare conglomerat din Vietnam, Vingroup JSC.

Acest lucru limitează numărul de acțiuni disponibile pentru alți investitori pentru tranzacționare, ceea ce poate duce la fluctuații mari de preț.

VinFast VF 7(VinFast VF 7 - sursa foto: VinFast)

Vietnam, favorită în fața Chinei în ochii investitorilor

„Investitorii continuă să creadă că viitorul stă în electricitate și că o țară low-cost din Asia de Est va apărea ca un concurent în SUA”, a declarat Bill Russo, fondator și CEO al companiei Automobility cu sediul în Shanghai.

„Piețele cred că, având în vedere situația geopolitică, Vietnamul, nu China, va fi acea țară”, a mai spus el.

Deși au mai apărut pe bursă companii producătoare de vehicule electrice, dar care și-au pierdut rapid din valoare, Bill Russo crede că VinFast ar putea urma un scenariu diferit, pentru că „sunt sprijiniți în primul rând de Vingroup, care le oferă acces la finanțare de la o afacere care are un istoric dovedit de creștere”.

„Majoritatea start-up-urilor EV eșuează pentru că nu au un nucleu profitabil și finanțarea externă se epuizează în cele din urmă, deoarece ard capital mult mai repede decât generează numerar”, a spus Russo.

VinFast VF 9

(VinFast VF 7 - sursa foto: VinFast)

Marii jucători taie din prețuri pentru a crește vânzările

Bill Russo anticipează, însă, că VinFast nu va avea o misiunea ușoară, într-o piață extrem de concurențială, în care marii jucători încearcă să stimuleze creșterea vânzărilor.

Liderii pieței - inclusiv Tesla lui Elon Musk și compania chineză BYD, care este susținută de veteranul investitor Warren Buffett - au redus prețurile pentru a crește vânzările.

VinFast VF 9 interior

(Interior VinFast VF 9 - sursa foto: VinFast)

În prima jumătate a anului, VinFast a livrat 11.300 de vehicule electrice, potrivit unei prezentări a companiei. Prin comparație, Tesla a livrat peste 889.000 de vehicule în aceeași perioadă.

„Tesla va continua să fie liderul clar în EV, dar vor fi mulți câștigători. VinFast a construit o bază solidă pentru succesul EV”, a spus și Dan Ives de la Wedbush Securities.

Sursa foto: VinFast

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri