Adrian Negru are o experienţă profesională de 17 ani, cea mai mare parte a acesteia fiind în domeniul investiţiilor, atât în cadrul Raiffeisen Asset Management cât şi în Raiffeisen Bank. Timp de patru ani el a fost directorul Friedrich Wilhem Raiffeisen (FWR), divizia de private banking a băncii. Anul trecut, el a preluat funcția de CEO a Raiffeisen Asset Management, compania de administrare a fondurilor de investiţii a grupului Raiffeisen.

”Am început să investesc pe cont propriu din 2006. Cred cu tărie că atunci când ești tânăr trebuie să investești mai agresiv pentru că vei avea zeci de ani la dispoziție să recuperezi orice eventuală pierdere inițială. La 20 de ani îți permiți acest lucru, dar dacă începi să investești când ești aproape de pensionare, ai nevoie de investiții sigure, pentru că nu ai timp să mai recuperezi o pierdere importantă”, spune Adrian Negru.

Acesta se declară un puternic susținător al investițiilor în România, pe Bursa de Valori București (BVB), acolo unde spune că are în prezent investiți peste 80% din banii propri.

”BVB post marea criză financiară (2008) a fost șansa generației noastre. Cine a fost conștient cât de ieftine erau companiile românești pe bursă în 2009-2011, și investea atunci, ar fi avut foarte mult de câștigat până acum. După criză aveai toate motivele, și raționale și emoționale, să investești pe Bursa de la București”, spune el.

«Ca să faci bani în investiții nu ai nevoie de creier, ci de stomac» pentru a rezista în piață și atunci când cotațiile se prăbușesc. Cred cu tărie în această declarație făcută de celebrul Peter Linch

Adrian Negru, CEO Raiffeisen Asset Management

Urmând tendința internațională, acțiunile de la Bursa de Valori București s-au prăbușit cu peste 70% în 2008, mii de investitori lichidându-și atunci deținerile și renunțând cu totul la orice investiție pe piața de capital.

”Avem investiții pe bursă în timpul crizei din 2008. A fost o lecție extrem de dureroasă, o lecție pentru tot restul vieții. Este imposibil să descriu în cuvinte ce înseamnă să vezi cum investiția ta scade cu 85%

Ce vei învăța investind, inclusiv ce vei învăța din greșeli, nu te va învăța niciun bancher sau consultant financiar. Sunt lecții care îți vor rămâne tot restul vieții și pe care le dobândești doar pe cont propriu

Adrian Negru, CEO Raiffeisen Asset Management

Ulterior crizei din 2008, Bursa de Valori București a revenit, iar pierderile de atunci au fost recuperate complet. Chiar și cineva care ar fi investit la BVB în cel mai prost moment posibil înaintea crizei sub-prime din 2008, adică în iulie 2007, nu doar că și-ar fi recuperat pierderile în prezent, dar ar fi avut și un câștig total de 51%.

”Sunt un mare fan al BVB și portofoliul meu istoric a fost concentrat pe BVB. Mă bucur că în ultimii ani interesul pentru bursa locală a fost în creștere constantă și tot mai mulți oameni au văzut că nu e cazul să iei BVB «la preț de matineu».

CEO-ul Raiffeisen subliniază faptul că pentru un investitor obișnuit cel mai important sfat ar fi să... uite de investițiile pe care le are. Exagerăm, desigur, dar Adrian Negru face astfel referire la numeroasele statistici care arată că investitorii care nu își retrag banii atunci când văd scăderi pe burse, în timpul crizelor, sunt cei care obțin și cele mai bune performanțe pe termen lung.

Un studiu realizat de gigantul financiar Fidely Investments duce la extrem această concluzie. Mai exact, Fidely a analizat portofoliile clienților în perioada 2003 – 2013 și a ajuns la concluzia că investitorii care au murit și care, implicit, nu au mai umblat la banii din portofoliu, au înregistrat și cele mai bune randamente.

”Fondurile mutuale sunt cele mai democratice instrumente financiare. Este un mit faptul că doar bogații își investesc banii la bursă”

Atunci când conducea divizia de private banking a Raiffeisen, Adrian Negru gestiona portofolii ale unor clienții cu averi de cel puțin câteva sute de mii de euro, acesta fiind pragul minim de ”intrare” pe care băncile în general îl impun pentru gestionarea ”premium” a averilor.

Astăzi însă, ca CEO al Raiffeisen Asset Management, Adrian poate avea în mână atât averi ale unor români înstăriți, cât și portofolii de doar câteva sute sau zeci de mii de lei. Pentru a investi într-un fond mutual, pragul minim este în general unul mai degrabă tehnic, adică valoarea unei unități de fond. De exemplu, o unitate a fondului Raiffeisen RON Plus, are în prezent un preț de 211 lei.

”Fondurile mutuale sunt cele mai democratice instrumente financiare. Randamentul tău, al celui care a investit 1 milion de euro, este același cu randament meu, cel care a investit 1.000 de euro. Amândoi vom obține aceeași «dobândă». Un fond mutual nu favorizează pe cineva doar pentru că este mai bogat”, spune Adrian Negru.

”Să nu fim absurzi, prioritatea numărul 1 este să ai ce pune pe masă. Economisirea și investițiile se fac când veniturile îți permit acest lucru”

O idee des promovată de consultanții în investiții și managerii de bani este aceea potrivit căreia oricine trebuie să investească sau măcar să economisească o parte din venitul lunar. Adrian Negru are o viziune ceva mai pragmatică cu privire la acest aspect.

”Să nu fim absurzi, prioritatea numărul 1 este să ai ce pune pe masă. Economisirea și investițiile se fac când veniturile îți permit acest lucru. Dacă salariul lunar nu îți acoperă cheltuielile, obiectivul tău trebuie să fie acela de a-ți mări veniturile, nu cum să investești”, spune el.

Totuși, CEO-ul Raiffeisen Asset Management subliniază că o categorie importantă de români din clasa medie nu investesc pentru că nu își doresc asta, nu pentru că nu ar avea suficienți bani.

”Când câștigi salariul minim pe economie, nu îți permiți să investești. Dar când câștigi 6.000 de lei pe lună, ALEGI să nu investești sau să economisești. Cred că sunt cel puțin câteva sute de mii de români care se află în această situație”.

Un caz aparte este întâlnit în cazul tinerilor care deși câștigă foarte puțin, și-ar putea totuși permite, și chiar ar fi recomandat, să investească cifre modeste de bani, de 100-200 de lei/lună. Asta însă doar în situația în care încă locuiesc cu părinții și practic nu au cheltuieli cu locuința sau facturi de plătit.

”Și din nou revin la ideea că este bine să investești când ești tânăr deoarece nu există profesor mai bun decât propria experiență. De asemenea, când ai doar 20 de ani vei avea tot timpul din lume să îți recuperezi în timp pierderea cauzată de o investiție proastă”, menționează Adrian Negru.

Impactul alegerilor asupra mediului de business? ”Minor. Noi, românii, tindem să avem o perspectivă mai puțin optimistă decât cea a investitorilor instituționali străini”

CEO-ul Raiffeisen Asset Management nu se așteaptă ca numeroasele scrutine electorale care vor avea loc anul acesta în România să aibă un impact major asupra mediului de business, în general, sau asupra pieței de capital, în special.

”Nu mă aștept la un impact major al alegerilor asupra pieței de capital și a economiei, în general. Noi, românii, tindem să avem o perspectivă mai puțin optimistă decât cea a investitorilor instituționali străini, care se uită la situația economică de ansamblu a țării și o compară cu ceea ce se întâmplă în regiune, iar România, la ora actuală este o alternativă bună”, spune el.

Adrian Negru adaugă faptul că mulți investitori instituționali semnalează faptul că la nivel local lumea este mult mai pesimistă cu privire la situația României decât sunt ei.

”Pentru marii jucători instituționali contează situația economică de ansamblu a României. Va cântări mai mult contextul global, cu o inflație care se temperează, cu rate de dobândă în scădere, cu relaxare monetară și o situație economică rezonabilă în România, mai ales comparabil cu celelalte țări din regiune”, concluzionează CEO-ul Raiffeisen Asset Management, Adrian Negru.

Sursa foto: Raiffeisen