Mihaela Bîciu este CEO Investimental, prima casă de brokeraj care a reușit să obțină autorizarea Autorității de Supraveghere Financiară în ultimii 14 ani.

”Industria financiară, și în mod special piața de brokeraj, a fost tradițional percepută ca fiind dominată de bărbați. Încă un glass ceiling de demontat pentru femeile din întreaga lume, nu? Sunt mândră că fiind femeie, în România, am reușit acum peste 20 de ani să străpung acest plafon. Dar eram excepția”, menționează Mihaela Bîciu.

Ea subliniază însă că lucrurile s-au schimbat semnificativ din acest punct de vedere în România, din ce în ce mai multe doamne valoroase preluând frâiele unor businessuri alteori percepute ca eminamente „bărbătești”.

Fundamental, nu e vorba nici de victimizare, nici de corectarea [tardivă] a unor inegalități sociale. Cred că noi, ca societate, avem nevoie să promovăm oamenii cu adevărat valoroși, indiferent de alte considerente. Moralitatea, dedicarea, cunoștințele, profesionalismul, astfel de calități ar trebui să determine cine ocupă ce post.

Mihaela Bîciu, CEO Investimental

În 1997, Mihaela Bîciu își finaliza studiile la ASE, într-o perioadă în care Bursa de Valori București tocmai fusese reînființată și acțiunile unor mari companii din economia românească, precum Dacia, Terapia Cluj sau Antibiotice Iași, intrau la tranzacționare.

Ce sfat i-ar da Mihaela astăzi unei tinere care tocmai termină ASE și vrea să intre în lumea bursei? Să fie curioasă și să treacă peste orice idee preconcepută cu privire la statutul social și cariera pe care o femeie o poate avea

”O femeie ar trebui să fie două lucruri: cine și ce vrea. Parafranzând astfel cele spuse de Coco Chanel, acesta este sfatul meu specific pentru femei. Dincolo de acest lucru, aș avea sfaturile pe care le-aș da oricărui tânăr, femeie sau bărbat, aflat la început de drum: să își păstreze vie curiozitatea și să învețe în mod continuu, să se educe în a putea lucra și individual, dar și în echipă, să învețe să comunice simplu și concis, să aibă curaj în a-și urma visele, chiar și atunci când lucrurile pot părea complicate și să nu uite să fie uman în toate interacțiunile sale”.

O nouă provocare după 20 de ani pe bursă

Tot în 1997, Mihaela Bîciu își începea cariera ca analist financiar la Tradeville, una dintre puținele case de brokeraj care nu a făcut parte dintr-un grup bancar și care totuși a rezistat în piață până în astăzi. În 2001, ea a preluat funcția de CEO Tradeville, iar în timpul mandatului ei compania a devenit cea mai populară casă de brokeraj de retail din România, concentrându-se în special pe atragerea investitorilor persoane fizice.

20 de ani mai târziu, Mihaela Bîciu a renunțat la funcție și a preluat conducerea Investimental, un proiect prin care încearcă acum să repete și chiar să depășească succesul anterior.

”Pe parcursul carierei mele, am traversat o perioadă în care nu m-am mai regăsit în totalitate în acest domeniu de activitate, moment în care Investimental m-a găsit pe mine și mi-a deschis noi orizonturi, astfel încât să pot să abordez lucrurile într-o manieră pe care mi-am dorit-o. Acest nou drum mi-a oferit autonomia, suportul financiar necesar pentru a dezvolta un proiect ambițios și libertatea de a face lucrurile în acord cu valorile mele. Am beneficiat de o susținere remarcabilă care m-a încurajat să acționez într-un mod liber și adecvat, având la bază încrederea solidă din partea acționarilor Investimental”, menționează CEO-ul Investimental.

Mihaela Bîciu susține că în prezent este motivată de dorința de a realiza proiecte în care crede cu adevărat.

”Această libertate m-a adus în punctul în care astăzi lucrez alături de o echipă cu o experiență desăvârșită, iar împreună lucrăm intens la implementarea de soluții care răspund nevoilor pieței. Prin urmare, motivul principal pentru care continui să activez în piața de capital este convingerea că, în acest cadru, am posibilitatea de a face o diferență semnificativă în domeniu, construind pe baza unor fundamente solide, precum încredere, libertate și inovație”, afirmă ea.

Investimental a ajuns la 1.000 de clienți după primele șapte luni de la momentul lansării și își propune să atingă în curând borna de 3.500 investitori de retail (persoane fizice).

Casa de brokeraj se concentrează pe o așa-zisă ”democratizare” a investițiilor la bursă, în sensul atragerii românilor care până acum nu mai investiseră, oferindu-le un acces cât mai simplu și ieftin la piața de capital.

”Estimăm că pentru o parte semnificativă a acestor clienți deschiderea contului de tranzacționare la Investimental va fi prima experiență cu piețele de capital, acest fiind un aspect în linie cu strategia noastră de extindere a accesului la piețele financiare pentru un public mai larg”, explică ea.

Revoluția digitală a făcut ca investițiile să fie mai accesibile ca niciodată, încurajând un segment mai larg al populației să se implice în piețele financiare.

Mihaela Bîciu, CEO Investimental

În plus, casa de brokeraj a lansat în ultimele luni mai multe produse și servicii adresate în special micilor investitori, printre care facilitatea MultiCont, acțiunile fracționare pe bursele din SUA sau reducerile de comisioane pentru investitorii care urmează o serie programe de educație bursieră.

”Chiar dacă investitorii de tip speculatori sunt la mare căutare în rândul caselor de brokeraj, deoarece ei sunt cei care generează comisioanele și evident sunt bineveniți la noi, focusul nostru este pe construcția pieței pe termen lung în beneficiul tuturor jucătorilor locali. Astfel, atragerea de investitori noi sau investitori care doresc să utilizeze tranzacționarea ca o modalitate de a-și spori averea într-un mod sustenabil e prioritară pentru noi. În viitor, după ce numărul de clienți crește exponențial, acest raport se va schimba și vom vedea și mai mulți investitori activi, care investesc preponderent pe termen scurt. Ne așteptăm la această creștere mai ales după ce vom lansa platforma proprie de tranzacționare”, explică Mihaela Bîciu.

De ce Apple și Microsoft în loc de Romgaz sau Hidroelectrica? Numărul românilor care investesc pe burse străine, dublu față de cei care aleg Bursa de Valori București

Românii au devenit tot mai interesați de investiții în ultimii ani, însă, din păcate pentru Bursa de Valori București și brokerii locali, o bună parte dintre ei au ales bursele și casele de brokeraj străine.

Pe ”hârtie”, 178.000 de români investesc la Bursa de Valori București, potrivit datelor de la Fondul de Compensare a Investitorilor. Totuși, cifra este în realitate mai mică având în vedere că Fondul ”numără” conturi de tranzacționare la bursă, nu investitori care tranzacționează la bursă. În aceste condiții, un investitor care are mai multe conturi de tranzacționare poate umfla această cifră.

Brokerii locali nu au putut și nu își permit încă să concureze cu bugetele uriașe ale jucătorilor străini. Partea bună este că nivelul competiției a crescut după ce bursele internaționale au intrat în oferta de brokeraj, în 2007.

Mihaela Bîciu, CEO Investimental

”Din punctul meu de vedere, piața de capital din România este dinamică și în creștere, cu aproximativ 60.000 de investitori individuali activi, cu conturi de tranzacționare deschise în cadrul caselor de brokeraj locale și care tranzacționează la Bursa de Valori București”, consideră Mihaela Bîciu.

Cu toate acestea, cifra menționată reprezintă doar un segment, Mihaela Bîciu estimând că numărul investitorilor care dețin un cont la case de brokeraj străine, sau conturi FOREX, este dublu.

”Prin urmare, în general, cred că există aproximativ 200.000 de oameni care își investesc capitalul direct prin intermediul platformelor de tranzacționare, atât la nivel local, cât și internațional”, spune Mihaela Bîciu.

În prezent, 67% din tranzacțiile efectuate de clienții Investimental sunt realizate la Bursa de Valori București și 37% sunt efectuate pe piața din SUA. Totuși, tendința înclină tot mai mult în favoarea piețelor străine, iar din acest motiv Mihaela Bîciu spune că firma de brokeraj pregătește introducerea burselor europene în ofera Investimental.

Sursa foto: Investimental