Astfel, "dinamismul sectorului rezidential in ceea ce priveste achizitia de terenuri a venit ca urmare a capacitatii pietei de a absorbi atat proiecte mici, cat si proiecte de peste 1.000 de apartamente, in conditiile in care, conform sondajelor efectuate de Comisia Europeana, dorinta de a cumpara o locuinta a fost la cel mai crescut nivel post-criza", arata Colliers. Cele mai active zone au fost centrul si nordul Capitalei: Bulevardul Expozitiei, Bucurestii Noi si zona Baneasa - DN1 -Jandarmeriei - datorita viitorului pol de birouri din zona Expozitiei, dar si zonele Floreasca-Barbu Vacarescu, Aviatiei si Pipera.

"Piata de terenuri traverseaza cea mai buna perioada din ultimii 10 ani. Cererea s-a diversificat in decursul anului 2017 din punct de vedere al zonelor de interes si al sectoarelor imobiliare care au nevoie de suprafete pentru noi dezvoltari. Mai mult, investitori noi si-au facut intrarea pe aceasta piata, atrasi de randamentele superioare oferite de dezvoltarea imobiliara in piata locala comparativ cu alte piete sau sectoare economice. In Capitala, segmentului rezidential i-a revenit mai mult de jumatate din valoarea tranzactiilor cu terenuri, care au crescut mai ales in valoare, restul fiind preluat aproximativ egal de segmentele de retail si birouri", a declarat Sinziana Oprea (foto), director asociat in departamentul de terenuri al Colliers.

In ceea ce priveste interesul acordat achizitiilor de terenuri pentru sectorul de retail, acesta a fost mult mai bine reprezentat la nivel de tara decat in Bucuresti. Cererea a venit in egala masura din partea dezvoltatorilor si a retailerilor si a vizat toate orasele cu deficit de spatii moderne de retail, inclusiv cele cu o populatie sub 100.000 de locuitori, potrivit companiei de consultanta imobiliara.

Activitatea pe piata de terenuri pentru birouri a crescut cel mai mult in 2017 fata de 2016, in special in Bucuresti, unde majoritatea dezvoltatorilor mari deja prezenti au achizitionat suprafete pentru proiecte noi. Zona care a atras cel mai mare interes a fost Bulevardul Expozitiei, urmata de Bulevardul Preciziei si zona centrala (Calea Victoriei).