Anul trecut, valoarea totala a tranzactiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare (exceptand segmentul industrial) a crescut semnificativ fata de 2016, depasind pragul de 350 mil. euro la nivel national. Aproximativ 70% din aceasta valoare a revenit Capitalei, unde tranzactiile cu terenuri pentru dezvoltari rezidentiale au reprezentat mai mult de jumatate din volumul investitional, conform datelor companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

Astfel, "dinamismul sectorului rezidential in ceea ce priveste achizitia de terenuri a venit ca urmare a capacitatii pietei de a absorbi atat proiecte mici, cat si proiecte de peste 1.000 de apartamente, in conditiile in care, conform sondajelor efectuate de Comisia Europeana, dorinta de a cumpara o locuinta a fost la cel mai crescut nivel post-criza", arata Colliers. Cele mai active zone au fost centrul si nordul Capitalei: Bulevardul Expozitiei, Bucurestii Noi si zona Baneasa - DN1 -Jandarmeriei - datorita viitorului pol de birouri din zona Expozitiei, dar si zonele Floreasca-Barbu Vacarescu, Aviatiei si Pipera.

"Piata de terenuri traverseaza cea mai buna perioada din ultimii 10 ani. Cererea s-a diversificat in decursul anului 2017 din punct de vedere al zonelor de interes si al sectoarelor imobiliare care au nevoie de suprafete pentru noi dezvoltari. Mai mult, investitori noi si-au facut intrarea pe aceasta piata, atrasi de randamentele superioare oferite de dezvoltarea imobiliara in piata locala comparativ cu alte piete sau sectoare economice. In Capitala, segmentului rezidential i-a revenit mai mult de jumatate din valoarea tranzactiilor cu terenuri, care au crescut mai ales in valoare, restul fiind preluat aproximativ egal de segmentele de retail si birouri", a declarat Sinziana Oprea (foto), director asociat in departamentul de terenuri al Colliers.

In ceea ce priveste interesul acordat achizitiilor de terenuri pentru sectorul de retail, acesta a fost mult mai bine reprezentat la nivel de tara decat in Bucuresti. Cererea a venit in egala masura din partea dezvoltatorilor si a retailerilor si a vizat toate orasele cu deficit de spatii moderne de retail, inclusiv cele cu o populatie sub 100.000 de locuitori, potrivit companiei de consultanta imobiliara.

Activitatea pe piata de terenuri pentru birouri a crescut cel mai mult in 2017 fata de 2016, in special in Bucuresti, unde majoritatea dezvoltatorilor mari deja prezenti au achizitionat suprafete pentru proiecte noi. Zona care a atras cel mai mare interes a fost Bulevardul Expozitiei, urmata de Bulevardul Preciziei si zona centrala (Calea Victoriei).

Citeste si:
A reînceput vânătoare de terenuri | S-au trezit și jucătorii inactivi
A reînceput vânătoare de...

In Bucuresti, cea mai mare tranzactie a fost vanzarea platformei Policolor - 14 ha - pentru aproximativ 22 mil. euro, in scopul dezvoltarii unui proiect mixt (retail si rezidential). Alte tranzactii notabile au fost reprezentate de achizitiile facute de GTC, Impact Developer & Contractor si Atenor Group in zona Bulevardul Expozitiei - tranzactii in jurul valorii de 10 milioane de euro fiecare, vanzarea terenului Fabricii Industria Iutei si a cladirilor aferente - 2,7 ha - catre Dedeman, intr-o tranzactie de aproximativ 6,7 mil. euro si achizitia terenului Coca Cola, cu suprafata de 5,7 ha, facuta de Globalworth in zona Preciziei pentru viitorul sediu Renault.

De altfel, zona Expozitiei s-a remarcat drept cea mai tranzactionata din Bucuresti, inregistrand sase tranzactii pentru dezvoltari de proiecte de birouri, rezidentiale sau mixte, tranzactii in care au fost implicati jucatori mari precum Portland Trust, GTC, Atenor Group, Impact Developer & Contractor, Futureal si Iulius Group. Aproximativ 8 ha de teren au fost securizate de catre acestia in zona (la care se adauga suprafata de teren cu pavilioanele expozitionale Romexpo, care au facut obiectul asocierii dintre CCIR si Iulius Mall), majoritatea cu planuri urbanistice valabile care le permit investitorilor demararea rapida a proiectelor.

In ceea ce priveste preturile, la nivel national, evolutia lor a fost similara cu cea din 2016, acestea crescand, in medie, cu 10-15% fata de 2016. Dinamica lor a variat, insa, in functie de regiune, astfel ca anumite orase sau zone din Bucuresti si-au pastrat valorile din 2016. Cu toate acestea, interesul pentru centrul si nordul Capitalei si pentru orasele regionale in plina dezvoltare din punct de vedere al pietei de birouri (Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov) a determinat o tendinta ascendenta a pretului terenurilor, potrivit Colliers.

Citeste si:
Românii s-au îngrămădit să cumpere apartamente în luna iunie
Românii s-au îngrămădit să...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri