Ministrii de finante ai principalelor 20 de tari dezvoltate si emergente - G20 - au discutat despre posibilitatea taxarii bancilor pentru tranzactiile financiare efectuate, ca parte a unui plan mai amplu de redresare a stabilitatii financiare, idee combatuta de FMI care a propus propria taxa.
Propunerea privind introducerea asa numite "taxe Tobin", a fost facuta de premierul Marii Britanii, Gordon Brown, dar a fost combatuta de mai multi participanti la summitul G20 ce a avut loc in Scotia.

Impunerea unei astfel de taxe ar reprezenta punerea in aplicare a "taxei Tobin", numita astfel dupa laureatul premiului Nobel pentru economie James Tobin, care a avut aceasta idee prin anii 70, ca forma de limitare a volatilitatii pietelor de schimb, dar care nu a fost pusa niciodata in aplicare din motive tehnice, scrie NewsIn.

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a explicat, la randul sau, ca "este de inteles acum, cu aceasta criza, sa spunem ca sectorul financiar, care poarta riscuri mai mari decat alte sectoare economice, trebuie sa-si plateasca partea din aceste riscuri si ca este absolut gresit ca persoanele fizice sau companiile sa isi asume riscuri excesive, care sa fie suportate apoi de comunitate".

El a mai spus, insa, ca organizatia sa a lucrat efectiv la un sistem numit "taxa FMI", acesta fiind un fel de prima de asigurare, cu atat mai importanta pentru bancile mai putin reglementate, ce ar consta "intr-un fond de rezerva care ar putea fi utilizat in caz de nevoie", potrivit AFP.

In schimb, un impozit pe tranzactiile financiare, cum ar fi taxa Tobin, "este foarte dificil, intr-adevar imposibil" din punct de vedere tehnic, a precizat Strauss-Kahn.

El a adaugat ca spera ca liderii G20 sa ajunga la un consens in acest sens la urmatorul forum, din iunie 2010, ce va avea loc in Canada.

In plus, membrii G20 au fost de acord sa adopte un program detaliat despre eliminarea masurile actuale de stimulare a economiilor, primul pas urmand sa fie anuntat la sfarsitul lui ianuarie, potrivit Bloomberg.

Ministrii au tinut sa precizeze ca "s-au imbunatatit conditiile economice si financiare, datorita masurilor noastre coordonate impotriva crizei", dar au adaugat ca "recuperarea este nesigura si depinde de sprijinul politic", in conditiile in care "nivelul ridicat al somajului ramane" o preocupare majora.

Cat priveste problemele de mediu, G20 nu a reusit sa ajunga la o concluzie comuna, ca urmare a parerilor divergente dintre tarile dezvoltate si cele emergente cu privire la sumele cu care trebuie sa ajute tarile sarace sa faca fata schimbarilor climatice.

Drept urmare, membrii G20 au atras doar atentia asupra necesitatii semnarii unui "acord ambitios" la Copenhag.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri