Statul austriac va prelua Hypo Alpe-Adria Bank International AG si va injecta in banca 450 milioane euro, actiunea reprezentand a doua nationalizare a unei banci din Austria dupa inceputul crizei financiare, potrivit Bloomberg.
Actualul actionar majoritar al bancii austriece, Bayerische Landesbank (BayernLB), va vinde participatia de 67% pentru 1 euro si va injecta 825 milioane euro in Hypo Alpe-Adria, a precizat ministrul austriac de finante, Josef Proell, intr-o conferinta de presa la Viena, dupa negocieri care au durat toata noaptea.

Landul austriac Carinthia, care detine 12,4% din banca Hypo Alpe-Adria, va injecta 200 milioane euro, in timp ce asiguratorul Grazer Wechselseitige Versicherung AG, cu o participatie de 20,5%, va furniza alte 30 milioane euro, scrie NewsIn.

Banca cu sediul in Klagenfurt a anuntat luna trecuta ca are nevoie sa-si intareasca capitalul, ca urmare a cresterii provizioanelor pentru credite neperformante, care vor cauza, potrivit bancii, o pierdere "semnificativ" mai mare de 1 miliard de euro in acest an.

Autoritatea pietei financiare din Austria ceruse, de altfel, bancii Hypo Alpe-Adria sa-si majoreze fondurile proprii.

BayernLB, a doua banca controlata de stat din Germania, preluase in 2007 pachetul majoritar al Hypo Alpe-Adria pentru 1,6 miliarde euro si si-a sporit participatia prin mai multe majorari de capital.

Intre timp, BayernLB a inregistrat o depreciere de active corespunzatoare investitiei de 2,3 miliarde euro in Hypo Alpe-Adria, potrivit unei declaratii a directorului general al bancii germane, Michael Kemmer.

In cadrul acordului dintre BayernLB si statul austriac, banca germana va mentine o linie de credit de citrca 3 miliarde euro pentru Hypo Alpe-Adria.

Preluarea de catre stat a Hypo Alpe-Adria este a doua miscare de acest gen din Austria de la inceputul crizei financiare, dupa nationalizarea Kommunalkredit in noiembrie 2008, detinuta anterior de Oesterreichische Volksbanken si Dexia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri