Miliardarul William Ackman a cumparat 2% din actiunile Kraft Foods in schimbul a 950 mil. dolari, sfatuind-o pe Irene Rosenfeld, CEO-ul companiei americane, sa limiteze numarul de actiuni scoase la vanzare in oferta de preluare a Cadbury, informeaza Bloomberg.
Compania Pershing Square Capital Management LP, detinuta de Ackman, a cumparat aproximativ 32 mil. actiuni si intentioneaza sa continue achizitiile.

“Sustinem initiativa CEO-ului Kraft si planul sau de afaceri si consideram ca oferta de 17,9 mld. dolari (actiuni si cash) de preluare a Cadbury este cu totul intemeiata”, a afirmat William Ackman, subliniind in schimb faptul ca producatorul american risca sa diminueze valoarea acestei tranzactii prin scoaterea la vanzare a prea multor actiuni.

“Cu cat scot la vanzare mai multe actiuni cu atat tranzactia devine mai putin interesanta pentru un investitor. Din fericire, cel care vinde prefera si lichiditatile”, explica Ackman.

Nu este pentru prima oara cand omul de afaceri a mizat pe o preluare a Cadbury de catre Kraft. La inceputul anului 2007, Ackman a cumparat actiuni Cadbury pe baza unor speculatii privind o posibila achizitie a companiei de catre Kraft. A vandut insa actiunile respective la jumatatea lui 2008, pe fondul incertitudinii privind evolutia economiei.

Oferta actuala a Kraft consta in 61% actiuni si 39% lichiditati. O posibila preluare a Cadbury ar putea genera pentru Kraft, producatorul Toblerone si a sucurilor Tang, o dezvoltare accelerata a business-ului si acces pe pietele emergente. Entitatea nou formata ar putea afisa vanzari anuale in valoare de 50 mld. dolari.

“Au fost prea multe banci de investitii implicate in aceasta tranzactie, motiv pentru care nu a existat un studiu aprofundat despre felul in care va arata noua entitate. Cred ca acesta este unul dintre motivele pentru care oferta Kraft este subestimata”, afirma Ackman.

Producatorul britanic de dulciuri Cadbury a anuntat ca rezultatele anuale preliminare indica o performanta buna pentru 2009, in pofida crizei, si a precizat ca exista perspective favorabile companiei in acest an, astfel ca a respins din nou oferta ostila de preluare facuta de Kraft Foods.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri