Restaurantul va fi inchis in 2012 si 2013, a anuntat bucatarul-sef, Ferran Adrià, in cadrul conferintei gastronomice Madrid Fusión.

Chiar daca o masa la El Bulli depaseste de obicei pretul de 200 de euro de persoana, decizia de a inchide restaurantul nu a fost influentata de criza financiara intrucat rezervarile se fac cu cel putin 12 luni in avans, iar locurile sunt rezervate deja pentru sezonul din 2010.

Ferran Adrià, cunoscut mai ales pentru experimetele sale in gastronomie moleculara, a subliniat faptul ca decizia are caracter atat personal, cat si profesional, iar numele El Bulli nu va disparea. Mai mult decat atat, in perioada in care va fi inchis, restaurantul va fi folosit ca laborator de cercetare in arta culinara.

“In aceasta perioada vom analiza toate tehnicile si stilurile folosite in retetele specifice El Bulli in ultimii 30 de ani, iar acest demers se va concretiza prin publicarea unei enciclopedii detaliate”, au declarat oficialii restaurantului intr-un comunicat.

Situat pe Costa Brava, in nordul Barcelonei, El Bulli este deschis numai 6 luni pe an, din aprilie pana in septembrie, si cinci zile pe saptamana. Restul anului, bucatarul sef Ferran Adria (Fernando Adriŕ Acosta) calatoreste in cautare de inspiratie gastronomica, dupa care se inchide in “laboratorul” sau din Barcelona, unde experimenteaza noi gusturi, texturi si combinatii din care se nasc retete dintre cele mai avangardiste si nonconformiste.

Pentru a putea savura aceasta experienta culinara unica, cu delicatese precum foie gras de inghetata, spaghete din parmezan, mousse de morcovi, piure de anghinare sau omleta cu caviar, pepene verde, fructul pasiunii, menta si parmezan in aspic, rezervarea trebuie facuta cu cel putin 12 luni in avans, pentru ca se primesc circa un milion de cereri in fiecare an, din care doar 8.000 sunt onorate.

Sursa foto: El Bulli.info

China, un alt mare castigator in lupta dintre Kremlin si Iukos

China, un alt mare castigator in lupta dintre Kremlin si Iukos