Caderea monedei unice europene la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani este explicata de analistii pietelor europene in special de neincrederea pe care o inspira piata franceza, dat fiind pericolul continuarii si chiar al extinderii violentelor si in alte tari europene. De vineri pana ieri, cotatia monedei euro a scazut cu 2,5 la suta raportat la dolar.

Marti era de 1,1711 la un dolar, cel mai scazut curs din 2003 pana acum. Declansate in urma cu doua saptamani, violentele de la Paris si alte orase din Franta par sa se fi extins deja la Bruxelles si Germania. Ceea ce este considerat grav de catre analistul Derek Halpenny, de la banca Tokio-Mitsubishi, este faptul ca moneda europeana nu a primit sustinerea traditionala a bancilor, care s-au abtinut sa intervina pe piata financiara. Tot acest an, euro a fost sustinut de catre bancile centrale straine intre 1,1850 si 1,19 la dolar, ele cumparand in mod regulat - in cadrul strategiei de diversificare progresiva a rezervelor de care dispun - deviza europeana la acest pret, considerat ieftin. Acest sprijin a disparut incepand de vinerea trecuta.

De altfel, reaminteste Steven Englander de la banca Barclays Capital, in tot acest an euro a fost influentat de evenimentele politice negative din Europa, asa cum s-a vazut dupa referendumurile din mai si iunie, din Franta si Olanda, asupra Constitutiei UE, ca si dupa alegerile din Germania din septembrie sau legat de dificultatile in formarea guvernului de coalitie din aceasta tara. Potrivit lui Englander, violentele din Franta pot fi interpretate ca un alt episod al esecurilor uniunii politice si monetare europene, ceea ce face foarte dificil pentru banci, inclusiv cele centrale, sa manifeste entuziasm fata de moneda euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri