Criza din Grecia a schimbat asteptarile cu privire la zona euro, astfel ca tarile care au adoptat moneda europeana sunt mai reticente cu privire la posibile noi intrari in zona euro, reducand asteptarile acestora de adoptare a monedei europene, scrie Wall Street Journal.
Liderii Europei au gandit de mult timp o regiune monetara, care sa se extinda treptat pentru a include toate tarile fost comuniste din estul Uniunii Europene. O astfel de extindere, au spus ei, ar permite UE sa beneficieze de maximul statutului sau de uniune economica.

Multe dintre tarile care bat la usa zonei euro s-au confruntat cu o recesiune profunda si adancirea deficitelor bugetare, ca urmare a crizei financiare, trei dintre acestea fiind nevoite sa apeleze la Fondul Monetar International pentru ajutor, relateaza Wall Street Journal, citat de NewsIn.

Printre tarile candidate se numara Polonia, statele baltice, Cehia, Bulgaria, Ungaria si Romania. Ca o conditie a apartenentei lor la UE, toate sunt obligate sa urmareasca adoptarea euro, desi nu exista un termen limita in acest sens. Tarile baltice, care au crescut spectaculos in anii de dinaintea crizei financiare, erau luate in calcul pentru o aderare rapida la zona euro, dar in prezent se confrunta cu probleme majore.

Cu nu mai mult de 18 luni in urma, Polonia avea ca tinta adoptarea monedei europene pana in 2011, dar astazi cei mai optimisti analisti sustin ca ar putea dura cativa ani pana la adoptarea euro.

Economiile tarilor din est raman prea fragile pentru a adopta moneda unica europeana, chiar daca acestea reusesc sa indeplineasca cerintele legate de datorii si deficit, sustin criticii unei aderari rapide la zona euro.

Pentru zona euro, cele mai mari sperante de extindere, dar si cele mai multe incertitudini, sunt legate de Polonia.

Guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, numea recent zlotul drept un "foarte bun amortizor al socului". Oficialii spun ca adoptarea euro ramane o tinta, dar subliniaza ca prioritare sunt reformele economice care ar putea dura ani de zile. In plus, atat deficitul bugetar, cat si inflatia se situeaza mult peste limitele impuse pentru adoptarea monedei europene.

"Daca nu vom face reforme profunde in politica fiscala si in pietele muncii si produselor (...) graba aderarii la zona euro nu pare sa se justifice", a declarat Pawel Kowalewski, seful biroului bancii centrale de integrare in zona euro.

Intre timp, sprijinul popular din tarile candidate cu privire la aderare s-a mai temperat, in conditiile in care patru din zece respondenti ai unui sondaj al Comisiei Europene doresc introducerea monedei europene in Polonia cat mai tarziu posibil, de doua ori mai multi decat cei care vor sa o adopte rapid. In Cehia, aproape 50% vor sa mai astepte.

Viceguvernatorul bancii centrale a Cehiei, Miroslav Singer a pecizat ca "zona euro va avea de rezolvat problemele cauzate de situatia fiscala din Grecia si, posibil, si in alte tari, inainte ca Cehia sa fie pregatita sa ia masuri pentru a intra in zona euro".

Pentru unele tari, problemele cu care se confrunta Grecia subliniaza avantajele unei monede independente din afara zonei euro, care se poate deprecia in vremuri grele pentru a sprijini exporturile. Cu toate acestea, pentru cele mai multe tari, promisiunea unei monede stabile, a unor rate de dobanda scazute si accesul liber la cea de-a doua piata din lume conteaza mai mult decat problemele cu care se confrunta Grecia.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri