Agentia de evaluare financiara Fitch a coborat vineri calificativele Greciei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda nationala, cu doua trepte, la "BBB-", cu perspectiva negativa, dar a confirmat plafonul de tara la "AAA" si ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta la "F2".
"Inrautatirea ratingurilor reflecta intensificarea provocarilor fiscale, ca raspuns la perspectivele mai dificile privind cresterea economica si sporirea costurilor. De asemenea, reflecta incertitudinele existente privind strategia financiara a guvernului, in contextul cresterii volatilitatii pietei de capital", se arata in comunicatul agentiei de rating, citat de NewsIn.

Fitch sustine ca cresterea abrupta a dobanzilor, precum si deteriorarea perspectivei economice din acest an vor ingreuna munca guvernului de a reduce deficitul bugetar la 8,7% din PIB.

"Guvernul Greciei trebuie sa ceara oficial sustinere si bani de la UE si de la Fondul Monetar International (FMI), problema nu mai poate fi amanata", declara intr-un interviu acordat agentiei Reuters analistul senior pentru Grecia din cadrul Fitch, Chris Pryce.

Agentia recunoaste unele semne de imbunatatire ale mediului fiscal, insa considera ca lipsa de claritate privind mecanismul financiar extern ar afecta accesul Greciei la costuri suportabile de finantare de pe pietele externe si ar submina increderea in capacitatea guvernului de a-si atinge tintele fiscale.

Perspectiva negativa reflecta incertitudinile semnificative care raman in ce priveste posibilitatile de consolidare fiscala pe termen mediu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri