"Nu suntem implicati in negocieri pentru a oferi Rusiei o participatie in cadrul centralei nucleare de la Belene. Dupa ce compania germana RWE s-a retras din proiect, in toamna lui 2009, statul bulgar a ramas singurul actionar", a afirmat Hristova, in cadrul unei mese rotunde pe tema securitatii energetice, conform NewsIn.

Declaratiile ministrului vin ca raspuns la o afirmatie a unui expert din cadrul Anbasadei Rusiei, Vladimir Kazancev.

"Rusia a oferit Bulgariei un credit de 2 miliarde euro pentru Belene, pana la gasirea unui investitor strategic, proces care va dura circa un an si jumatate. Statul rus este gata sa trensfere orice participatie obtinuta in cadrul Belene viitorului investitor strategic. Acest lucru nu face din Belene un proiect rusesc", a declarat Kazancev, ceea ce a dus la raspunsul oficialului bulgar, care a negat orice dorinta de a accepta propunerea Rusiei.

Expertul rus a mai spus ca proiectul Belene va avea costuri totale de 6,5 miliarde euro. Hristova a negat aceste estimari, spunand ca nivelul costurilor este mult mai mare. Oficialul bulgar nu a oferit insa o cifra exacta.

Bulgaria nu ar trebui sa se grabeasca sa se indeparteze de Rusia, a mai spus expertul. "Relatiile noastre ar trebui sa fie pastrate si dezvoltate in continuare. Bulgaria nu ar trebui sa renunte la aceasta ocazie de a exploata energia nucleara", a subliniat el.

"In ceea ce priveste sursele de energie, guvernul face tot posibilul pentru diversificarea acestora", a explicat Hristova, amintind de proiectul de conectare a retelei de gaze naturale cu cele din Romania, Grecia si Serbia. Bulgaria a inceput o serie de discutii pentru conectarea retelei cu cea a Turciei.