Bulgaria nu vrea finantare din partea Rusiei pentru proiectul centralei nucleare de la Belene, insa vrea sa atraga investitori din Uniunea Europeana, a declarat ministrul adjunct al energiei, Maia Hristova, citata de agentia bulgara Novinite (Sofia News Agency).
"Nu suntem implicati in negocieri pentru a oferi Rusiei o participatie in cadrul centralei nucleare de la Belene. Dupa ce compania germana RWE s-a retras din proiect, in toamna lui 2009, statul bulgar a ramas singurul actionar", a afirmat Hristova, in cadrul unei mese rotunde pe tema securitatii energetice, conform NewsIn.

Declaratiile ministrului vin ca raspuns la o afirmatie a unui expert din cadrul Anbasadei Rusiei, Vladimir Kazancev.

"Rusia a oferit Bulgariei un credit de 2 miliarde euro pentru Belene, pana la gasirea unui investitor strategic, proces care va dura circa un an si jumatate. Statul rus este gata sa trensfere orice participatie obtinuta in cadrul Belene viitorului investitor strategic. Acest lucru nu face din Belene un proiect rusesc", a declarat Kazancev, ceea ce a dus la raspunsul oficialului bulgar, care a negat orice dorinta de a accepta propunerea Rusiei.

Expertul rus a mai spus ca proiectul Belene va avea costuri totale de 6,5 miliarde euro. Hristova a negat aceste estimari, spunand ca nivelul costurilor este mult mai mare. Oficialul bulgar nu a oferit insa o cifra exacta.

Bulgaria nu ar trebui sa se grabeasca sa se indeparteze de Rusia, a mai spus expertul. "Relatiile noastre ar trebui sa fie pastrate si dezvoltate in continuare. Bulgaria nu ar trebui sa renunte la aceasta ocazie de a exploata energia nucleara", a subliniat el.

"In ceea ce priveste sursele de energie, guvernul face tot posibilul pentru diversificarea acestora", a explicat Hristova, amintind de proiectul de conectare a retelei de gaze naturale cu cele din Romania, Grecia si Serbia. Bulgaria a inceput o serie de discutii pentru conectarea retelei cu cea a Turciei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri