Compania rusa Atomstroyexport a urcat de la 58 de milioane de euro la 1 miliard de euro compensatiile pe care le cere Bulgariei pentru anularea, in acest an, a constructiei centralei nucleare de la Belene, potrivit AFP.

"Suma ceruta de Atomstroyexport include valoarea lucrarilor deja efectuate pentru proiect, pierderile materiale si altele. Totalul despagubirilor se ridica la cel putin un miliard de euro", a anuntat compania, conform Mediafax.

Atomstroyexport, o subsidiara a grupului de stat Rosatom, a declansat, in iulie 2011, la Curtea Internationala de Arbitrj a Camerei de Comert de la Paris, o actiune impotriva companiei bulgare de stat NEK pentru plati restante de 58 de milioane de euro.

"Valoarea mai rdicata a despagubirilor se bazeaza pe oprirea proiectului de catre guvernul bulgar si pe refuzul NEK de a compensa Atomstroyexport pentru cheltuieli si pierderi", potrivit companiei ruse.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a anuntat in martie ca Bulgaria renunta la planul de a construi la Belene o centrala nucleara cu o capacitate de 2.000 de MW. In schimb, guvernul vrea sa continue constructia unui reactor de 1.000 de MW, dintre cele doua intentionate pentru Belene, dar sa-l instaleze la centrala nucleara de la Kozlodui.

Costurile finale ale proiectului Belene au fost estimate de Bulgaria la circa 10 miliarde de euro, din cauza dobanzilor la imprumuturile necesare pentru finantare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si