Titlurile companiilor spaniole si-au apreciat cotatiile dupa calificarea echipei nationale in finala Campionatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud, iar PIB-ul castigatorului titlului mondial ar putea creste, potrivit statisticilor, cu 0,1% - 0,3%, informeaza Marketwatch.
Indicele IBEX-35 a continuat sa se aprecieze inca de cand Spania a invins echipa Paraguayului in sferturile de finala de pe 3 iulie. Piata de capital spaniola a incheiat ultimele sase sedinte de tranzactionare in crestere si a terminat peste pragul psihologic de 10.000 de puncte pentru prima oara in ultimele trei saptamani in ziua in care Spania a invins Germania in semifinala Campionatului Mondial.

In acelasi timp, titlurile Gestevision Telecinco, care detine dreptul de emisie in Spania pentru meciurile din cadrul Campionatului Mondial, au avansat cu 16% de la calificarea echipei iberice in sferturile de finala, arata NewsIn.

In mintile multor spanioli, nu va exista, probabil, un test mai mare decat cel de duminica, atunci cand intreaga tara se va opri in loc pentru a vedea daca echipa nationala poate invinge echipa Olandei in lupta pentru titlul mondial.

Indicele vedeta al bursei de la Madrid a inregistrat anul acesta una din cele mai slabe evolutii pe plan mondial, alaturi de indicele bursei de la Atena. La inceputul acestei saptamani, insa, pietele s-au relaxat vizibil, inclusiv dupa licitatia care s-a incheiat cu obtinerea a 6 miliarde de euro de pe urma punerii in vanzare a unor obligatiuni spaniole cu scadenta la 10 ani.

De asemenea, informatiile de saptamana aceasta despre testele de stres ale bancilor europene, care au o importanta sporita pentru Spania, au crescut increderea investitorilor.

In timp ce echipa nationala de fotbal a Spaniei este incadrata in categoria celor mai bune din lume, statul spaniol este privit de comunitatea internationala ca un slab performer economic. Cu toate acestea, cercetatorii de la Solomon Investment Group din Coreea de Sud au publicat vineri un raport conform caruia, din punct de vedere istoric, castigatorul Cupei Mondiale la fotbal are parte de o crestere a produsului intern brut cuprinsa intre 0,1% si 0,3%.

"Nu ar fi total lipsit de sens (ca economia sa avanseze in urma castigarii titlului- n.r.), dar avand in vedere situatia proasta a economiei reale, mai ales in Spania, unde rata somajului atinge circa 20%, noi credem ca este foarte dificil sa se intample acest lucru", a declarat Juan Rodriguez-Rey, economist specializat in vanzarea de actiuni institutionale pentru Banco Sabadell - Ibersecurities din Madrid.

Pentru Spania, aceasta veste nu poate decat sa bucure investitorii. PIB-ul tarii iberice a scazut in primul trimestru al anului cu 1,3% in ritm anual, iar Fondul Monetar International a anuntat o scadere a PIB-ului Spaniei estimata la 0,4% pentru anul in curs si o crestere de doar 0,6% in 2011.

Desi multi dintre analisti sunt sceptici cu privire la posibila crestere a PIB-ului pe seama evolutiei din Campionatul Mondial de Fotbal, Adidas a anuntat vanzarea a un milion de tricouri oficiale ale echipei nationale. Peste 13.000 de steaguri ale Spaniei au fost vandute zilnic pe timpul desfasurarii Campionatului Mondial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri