National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank si Piraeus Bank, prezente si pe piata romaneasca, vor raporta in urmatoarele zile rezultate financiare care vor fi cel mai probabil slabe, potrivit estimarilor analistilor citat de Bloomberg.
Atat ministrul Finantelor, George Papaconstantinou, cat si guvernatorul bancii centrale, George Provopoulos, au cerut creditorilor sa ia in calcul parteneriate pentru a consolida sistemul.

Profiturile celor patru banci au scazut probabil cu peste 60% in trimestrul al doilea, potrivit cifrelor anticipate de analisti, scrie Mediafax.

Speculatiile din piata privind pozibile fuziuni au devenit tot mai vizibile dupa ce Piraeus s-a oferit in luna iulie sa cumpere participatiile detinute de stat la Hellenic Postbank si Agricultural Bank of Greece (ATEbank), singura institutie de credit din Grecia care nu a trecut testele de stres derulate de autoritatile europene.

Fuziunile pot ajuta la reducerea costurilor
, consolidarea portofoliilor si la imbunatatirea accesului la pietele de capital si la diverse oportunitati de finantare.

"Desi consolidarea nu rezolva problemele de lichiditate, cele legate de creditele neperoformante si datoriile de stat, ar putea ajuta la reducerea concurentei pentru atragerea de depozite si ar putea reduce costurile. Astfel, consolidarea ar fi, in final, benefica", a declarat Pawel Uszko, analist la Macquarie Research Londra.

Actiunile NBG, cea mai mare banca din Grecia, au crescut cu 16% de la sfarsitul lunii iunie datorita zvonurilor privind o posibila fuziune, banca trecand totodata testele de stres ale UE.

EFG Eurobank Ergasias, Alpha si Praeus
au inregistrat totodata cresteri de 44%, 37%, respectiv 26%.

Sansele sa apara banci straine care sa le cumpere pe cele grecesti sunt mici in prezent, din cauza "fundalului incert cu privire la datoriile de stat si presiunilor pe profituri", a mai afirmat analistul Macquarie Research.

"Fuziunile intre jucatori importanti sunt mai probabile, dar numai daca pretul va fi corect", anticipeaza el.

Guvernul elen vrea sa reduca deficitul bugetar de la 13,6% din PIB in 2009 la sub 3% din PIB, adica limita UE, pana in 2014.

Criza economica a condus la costuri de finantare tot mai ridicate pentru Grecia si la devalorizarea puternica a datoriei de stat, bancile locale fiind printre cei mai importanti creditori.

Potrivit esimarilor analistilor, profitul NBG din trimestrul al doilea a scazut probabil cu 72%, la 109,7 milioane euro. Pentru EFG este anticipat un profit de 30,7 milioane euro, in declin cu 65%, iar rezultatele Alpha si Piraeus s-ar plasa la un castig 33,3 milioane euro (-74%), respectiv o pierdere de 17,6 milioane euro (fata de un profit de 77 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri