Guvernele statelor din Uniunea Europeana (UE) vor incerca sa ajunga la un acord privind o taxa bancara pana la sfarsitul acestui an si analizeaza totodata posibilitatea introducerii de sanctiuni financiare pentru agentiile de rating, a anuntat presedintia UE.
Didier Reynders, ministerul Finantelor din Belgia, tara care detine presedintia rotativa a UE, a declarat ca Uniunea lucreaza inca la masuri care sa asigure ca, pe viitor, asa-numitele bailout-uri vor fi platite de banci, si nu de contribuabili, scrie Mediafax.

Comisia Europeana analizeaza posibilitati de a introduce o taxa suplimentara asupra bancilor.

"Vom incerca sa ajungem la un acord in aceasta privinta pana la sfarsitul anului", a afirmat Renders la un simpozion privind reglementarea in UE.

UE ia in considerare totodata o solutie mai controversata, respectiv o taxa asupra tranzactiilor financiare, dar Reynders a sugerat ca un acord pe acest subiect este mult mai indepartat.

Oficialul belgian a aratat totodata ca noua Autoritate Europeana pentru Piete de Capital, care va fi lansata in luna ianuarie, ar trebui sa dispuna de prerogativa de a impune sanctiuni financiare asupra agentiilor de rating.

Aceste companii evalueaza situatia financiara si operationala a unei companii, organizatii sau a unui stat si acorda rating-uri de credit ("note") atat emitentului, cat si unor instrumente emise de acesta, cum ar fi obligatiunile.

Reputatia agentiilor de rating a fost erodata puternic in urma crizei financiare globale, deoarece institutiile au acordat rating-uri ridicate unor instrumente financiare care au devenit in scurt timp netranzactionabile si si-au pierdut valoarea.

Statele Unite au aprobat deja o legislatie de reforma a pietelor financiare, care a suferit insa compromisuri importante pentru a trece prin Congres.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri