Guvernul austriac a pregatit un proiect de buget pe trei ani, care vizeaza in principal reducerea deficitului bugetar cu 2,8 miliarde euro, la 3,2% din PIB in 2011 si sub 3% din PIB pana in 2012, printre masurile propuse numarandu-se taxe suplimentare pe banci si petrol, transmite Reuters.
Obiectivul de taiere a deficitului va fi atins prin cresterea veniturilor fiscale ale statului cu 1,2 miliarde euro si scaderea cheltuielilor cu 1,6 miliarde euro, informeaza Mediafax.

Deficitul bugetar al Austriei este prognozat la 4,7% din PIB in acest an, fata de 3,5% din PIB in 2009, afectat de costurile masurilor de stimulare economica si de scaderea veniturilor la buget, cauzata de scaderi de taxe si de profiturile mai mici ale companiilor.

Ministerul Finantelor a pregatit o "taxa de solidaritate" in sistemul bancar, din care spera sa stranga 500 milioane de euro pe an.

Austria a nationalizat in acest an bancile Kommunalkredit si Hypo Group Alpe Adria si a injectat cinci miliarde euro in alte institutii de credit.

Taxa suplimentara va priva bancile de 0,04-0,08% din activele totale, in functie de marimea fiecarei institutii de credit, potrivit Austria Press Agency.

Cele mai mari banci austriece, Bank Austria (UniCredit), Erste Group si Raiffeisen, sunt cele mai importante grupuri financiare in Europa Centrala si de Est.

In plus, guvernul austriac vrea sa creasca taxele pentru sectorul petrolier si pentru producatorii si distribuitorii de tigarete. Principalul grup austriac de petrol si gaze, OMV, este actionarul majoritar al Petrom, cea mai mare companie romaneasca, si totodata unul dintre principalii jucatori regionali.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri