Grupul austriac Erste, care detine BCR pe piata romaneasca, a inregistrat anul trecut un profit de 968,2 milioane euro, de la o pierdere de 1,38 miliarde euro in 2014, dupa reducerea costurilor cu provizioanele de la 2,08 miliarde euro la 729 milioane euro.

"Aceasta evolutie pozitiva a costurilor de risc s-a datorat in principal reducerii substantiale inregistrate in Romania, precum si evolutiei pozitive a tuturor segmentelor din Austria. Rata creditelor neperformante a continuat sa se imbunatateasca in 2015, situandu-se la 7,1% comparativ cu 8,5% in anul precedent. Rata de acoperire a creditelor neperformante a scazut la 64,5%, fata de 68,9% in 2014, pe fondul implementarii definitiei neperformantei, stabilita de Autoritatea Bancara Europeana", se arata intr-un comunicat al Erste, conform Mediafax.

Activele au crescut cu 1,7%, de la 196,3 miliarde euro la 199,7 miliarde euro, in principal datorita majorarii volumului creditelor acordate clientilor.

Portofoliul net de credite si avansuri catre clienti a avansat cu 4,2%, la 125,9 miliarde euro, sustinut de cresterea economica robusta inregistrata in Europa Centrala si de Est, in special in Republica Ceha, Slovacia, dar si in Austria.

"Profitul net de aproape 1 miliard de euro, capitalizarea solida si costurile de risc semnificativ mai reduse din 2015 arata ca ne-am facut temele. Sunt multumit ca, datorita profitabilitatii, ne-am imbunatatit semnificativ capitalizarea. Cu un indice al capitalului comun de rang I de 12,3%, suntem cu mult peste nivelul cerut de reglementatori, de 9,75%. Rezultatul solid ne permite sa realizam trei lucruri: sa finantam in continuare cresterea pe pietele noastre, sa ne consolidam baza de capital si sa platim dividende. Vrem sa impartasim rezultatele bune cu actionarii nostri si vom propune un dividend de 50 eurocenti pe actiune", a declarat vineri Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank, in comunicat.

Depozitele de la clienti s-au majorat cu 4,3%, la 127,9 miliarde euro. Raportul credite/depozite s-a situat la 98,4%, in scadere cu 0,2 puncte procentuale.

El a adaugat ca situatia dobanzilor constituie in continuare o provocare, iar impactul este vizibil in reducerea profitului operational, insa grupul a inregistrat o crestere solida a creditarii, sustinuta in mod egal de operatiunile de retail si corporate.

"Ne propunem sa ne imbunatatim pozitia de piata, in ciuda contextului care va ramane dificil pentru industria noastra", a spus Treichl.

Venitul net din dobanzi s-a redus anul trecut de la 4,49 miliarde euro la 4,44 miliarde euro, in principal pe fondul mentinerii contextului caracterizat de dobanzi reduse si in pofida cresterii solide a
creditarii.

Venitul net din taxe si comisioane s-a redus usor, la 1,86 miliarde euro, fiind sustinut de rezultatele solide generate de operatiunile de asset management si de custodie. Venitul net din tranzactionare s-a diminuat de la 242,4 milioane euro la 210,1 milioane euro.

Veniturile operationale s-au redus 1,5%, la 6,77 miliarde euro, iar cheltuielile operationale s-au majorat cu 2,2%, la 3,86 miliarde euro, ceea ce a condus la diminuarea profitului operational cu 6,1%, la 2,9 miliarde euro. Astfel, raportul cost/venit s-a situat la 57,1%, fata de 55,1% in 2014.

Pozitia "alte venituri operationale" s-a situat anul trecut la -635,6 milioane euro, fata de -1,75 miliarde euro in 2014, schimbarea semnificativa avand loc in contextul efectelor puternic negative inregistrate in mod extraordinar in 2014 (in principal amortizari de active intangibile). Cifrele includ cheltuieli cu contributiile la fondurile nationale de rezolutie in valoare de 51,3 milioane euro, care au fost platite pentru prima data in 2015.

In plus, legislatia privind conversia creditelor de consum din franci elvetieni in euro din Croatia a generat pierderi de 129,5 milioane euro, iar aspecte legate de protectia consumatorilor in Romania au condus la constituirea unor provizioane in suma de 101,6 milioane euro.

"Costul total generat de masuri populiste s-a mentinut in 2015 la un nivel foarte ridicat, de peste 450 milioane euro, aproape jumatate din profitul net. Am fi preferat sa utilizam aceste fonduri pentru a acorda noi credite cu scopul de a finanta economia si a contribui la crearea de noi locuri de munca", a subliniat Treichl.

Rentabilitatea capitalului tangibil (ROTE) este estimata la aproximativ 10%-11% in 2016, sustinand acordarea de dividende. Factorii favorabili includ revenirea cresterii creditarii, imbunatatirea continua a calitatii activelor intr-un context de risc moderat si un impact extraordinar pozitiv corespunzator vanzarii participatiei la VISA in suma de aproximativ 127 milioane euro inainte de impozitare.

Factorii nefavorabili vizeaza mentinerea contextului caracterizat de dobanzi reduse care afecteaza rezultatul operational al grupului, in principal venitul net din dobanzi, precum si rezultatele operationale mai reduse din Ungaria (volume mai reduse) si Romania (ca urmare a re-evaluarii valorii activelor). Taxele pe operatiunile bancare (taxele bancare, taxa pe tranzactii financiare, contributiile la fondurile de rezolutie si de garantare a depozitelor) vor avea un impact negativ inainte de impozitare de circa 360 milioane euro in acest an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri