Erste Group, actionarul majoritar al BCR, a inregistrat in primele sase luni un profit net dupa plata intereselor minoritare de 453,6 milioane euro, cu 12,9% sub castigul din perioada similara a anului trecut, de 520,8 milioane euro.
Ajustat la efectele extraordinare majore, altele decat taxele bancare, profitul net s-a situat la 350 milioane euro, conform Mediafax.

"In pofida contextului operational dificil, Erste Group a inregistrat in primul semestru din 2012 un profit net de 453,6 milioane euro. Acest rezultat a fost influentat, atat in mod pozitiv cat si negativ, de factori extraordinari; cu toate acestea reflecta fundamentul solid al modelului nostru de afaceri. Mai mult, am facut progrese semnificative in ceea ce priveste capitalul: indicele Core Tier 1 calculat conform metodologiei EBA s-a majorat la 9,9% la sfarsitul lunii iunie. Luand in considerare si profitul reportat, indicele s-a imbunatatit la 10,4%. Mai mult, am continuat sa inregistram cresteri ale depozitelor atrase de la clienti", a declarat directorul general al Erste Group Bank, Andreas Treichl, intr-un raport transmis marti cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare semestriale.

Continuarea reducerii activelor secundare demonstreaza angajamentul Erste pentru operatiunile principale cu clienti persoane fizice si corporate din Europa Centrala si de Est, potrivit lui Treichl.

"In timp ce am continuat sa inregistram rezultate stabile in Austria, Republica Ceha si in Slovacia, ne-am angajat sa transformam subsidiara din Romania astfel incat sa putem profita de oportunitatile de dezvoltare pe termen mediu", a mai spus el.

Profitul operational a scazut cu 11,2%, la 1,751 miliarde euro, de la 1,972 miliarde euro, intrucat diminuarea venitului operational a fost mai accentuata decat reducerea costurilor operationale.

Evolutia venitului operational a fost determinata in principal de reducerea venitului net din tranzactionare ca urmare a diminuarii castigurilor din reevaluare.

Venitul operational a scazut cu 6,7%, la 3,63 miliarde euro, fata de 3,89 miliarde euro in primele sase luni ale anului trecut. Scaderea a fost determinata de reducerea usoara a venitului net din dobanzi cu 1,9%, la 2,65 miliarde euro, de declinul venitului net din taxe si comisioane cu 4,5%, la 865,5 milioane euro, si de venitul net mai redus din tranzactionare, cu 57,9%, la 121,5 milioane euro.

Cheltuielile administrative generale s-au diminuat cu 2%, la 1,887 miliarde euro, fata de 1,926 miliarde euro in prima jumatate a anului trecut.

Astfel, raportul cost/venit s-a situat la 51,9%, fata de 49,4% in primul semestru din 2011.

Costurile de risc au crescut cu 6,6%, de la 920,8 milioane euro la 981,8 milioane, respectiv 146 puncte de baza in raport cu nivelul mediu al imprumuturilor catre clienti.

"Cu exceptia Romaniei si Croatiei, nivelul de provizionare pentru pietele principale s-a diminuat sau s-a mentinut stabil. Calitatea portofoliului de active a inregistrat o evolutie mixta, mai exact a avut un trend pozitiv in Austria, Cehia si Slovacia, dar s-a deteriorat in Romania, Ungaria si Croatia. Per total, rata creditelor neperformante (NPL) a urcat de la 8,5% la 31 decembrie 2011 la 9,2% la finele S1 2012, iar rata de acoperire a creditelor neperformante s-a imbunatatit de la 61,0% la 61,2%", potrivit Erste.

In timp ce profitul operational pentru 2012 este estimat ca va fi mai mic decat cel din 2011, se previzioneaza o diminuare a costurilor de risc la aproape 2 miliarde euro in 2012, in pofida faptului ca acest indicator va atinge nivelul maxim in Romania. In plus, Erste Group se asteapta ca subsidiara din Romania sa revina pe profit in 2013.

Totalul activelor Erste a crescut cu 2,5% fata de sfarsitul anului 2011, la 215,2 miliarde euro.

"O majorare semnificativa a depozitelor clientilor a condus la plasarea excesului de lichiditate in active financiare cu grad ridicat de lichiditate si la bancile centrale. Rata solvabilitatii a ramas aproape constanta, la 14,3%, in timp ce activele ponderate la risc s-au diminuat cu 5,1 miliarde euro, la 109 miliarde euro.

Drept consecinta, rata solvabilitatii continua sa se situeze la un nivel confortabil peste cerintele minime legale, de 8,0%. Indicele Tier 1, raportat la riscul total si calculat in conformitate cu cerintele Basel 2.5, a fost la 30 iunie 2012 de 10,7%, comparativ cu 10,4% la 31 decembrie 2011", se arata in raportul financiar.

Erste a anuntat, marti, ca va amortizeaza fondul comercial al BCR cu 210 milioane euro, o masura similara fiind luata in octombrie, cand grupul austriac a amortizat fondul comercial al subsidiarei din Romania cu 700 milioane euro.

"Ca urmare a rezultatelor semestriale obtinute de BCR, Erste Group a efectuat un test de impairment privind fondul comercial, care a relevat faptul ca este necesara amortizarea fondului comercial cu 210 milioane euro", se arata in raportul Erste.

In raportul Erste, BCR figureaza pentru primul semestru cu o pierdere de 140,5 milioane euro, fata de 2,3 milioane euro in perioada similara a anului trecut. Rezultatul negativ a fost determinat in principal de majorarea provizioanelor de risc pentru imprumuturi si avansuri cu 62,8%, la 364,9 milioane euro, si de scaderea veniturilor din dobanzi, cu 19,9%, la 284,3 milioane euro.

Erste se asteapta in continuare ca Austria, Romania si Slovacia vor inregistra crestere economica, estimarile pentru celelalte economii indica o scadere a PIB-ului, pe fondul cheltuielilor moderate ale sectorului public si gospodariilor private, precum si al activitatii de investitii diminuate si exporturilor tot mai reduse.

"Criza datoriilor suverane din statele de la periferia zonei euro continua sa ocupe un rol important pe agenda politica si in evolutia principalilor indicatori economici. In acest context, prioritatile Erste Group pentru restul anului 2012 vor fi mentinerea nivelului ridicat al capitalului, precum si al lichiditatii, si managementul strict al costurilor. Continuarea reducerii activelor secundare, diminuarea randamentelor la obligatiunile de stat bine cotate, absenta cresterii creditarii la nivelul pietei, precum si nivelul redus al creditelor de consum nou acordate populatiei vor avea un impact negativ asupra venitului net din dobanzi. Venitul din taxe si comisioane aferent operatiunilor cu active mobiliare si de asset management va ramane sub presiune", se mai arata in raport.

Erste Group estimeaza ca va indeplini toate cerinte privind capitalul (EBA, Basel 3) in mod confortabil, sustenabil si la timp, "avand o situatie a lichiditatii mai buna comparativ cu majoritatea competitorilor si, prin urmare, considera ca detine o pozitie favorabila pentru a profita in viitor de oportunitatile de crestere a operatiunilor principale cu clienti".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri