Explozia care a declansat anul trecut deversarea catastrofala de petrol din Golful Mexic a fost un dezastru care putea fi evitat si o consecinta a managementului defectuos derulat de BP si contractorii sai, dar reflecta si probleme sistemice, inclusiv esecul autoritatilor competente.
Incidentul reflecta esecul industriei petroliere si al autoritatilor in a gestiona riscurile explorarii offshore la mare adancime, potrivit raportului Comsiei prezidentiale de ancheta creata anul trecut de Barack Obama, transmite Wall Street Journal (WSJ), potrivit Mediafax.

Raportul Comisiei Nationale pentru anchetarea deversarii petroliere de la platforma BP Deepwater Horizon "pune la zid" BP si pe cei doi contractori britanici care operau platforma, Transocean si Halliburton, pentru greseli care au condus la o explozie care a ucis pe loc 11 muncitori si la cel mai grav astfel de dezastru din istoria Statelor Unite.

Concluziile anchetei contrazic totodata pozitia adoptata de intreaga industrie petroliera, care sustine ca explozia reprezinta un incident izolat, cauzat de decizii neobisnuit de riscante ale companiilor implicate direct.

Comisia considera ca, pe langa subestimarea riscurilor si proasta comunicare intre angajati, esecuri care sunt atribuite celor trei companii, o parte din raspundere o poarta autoritatile federale, care nu au reusit sa supravegheze si sa controleze adecvat industria explorarilor offshore la mare adancime.

"Explozia nu a fost consecinta unor decizii aberante, luate de o companie, o industrie sau un oficial guvernamental actionand pe cont propriu, care sa nu poata fi anticipate si repetate. Mai degraba, cauzele fundamentale sunt sistemice si, in lipsa unei reforme semnificative atat in ceea ce priveste practicile industriei, cat si politicile guvernamentale, s-ar putea repeta", se arata intr-un extras din raport.

Raportul va fi prezentat de Comisie in varianta completa saptamana viitoare.

Reprezentantii BP au declarat ca rezultatele anchetei prezidentiale arata ca accidentul a fost rezultatul unor cauze multiple, care implica mai multe companii, concluzie la care a ajuns si investigatia interna derulata de companie.

Un purtator de cuvant al Transocean a afirmat ca procedurile efectuate la platforma Deepwater Horizon in ultimele ore inainte de explozie au fost coordonate de BP si aprobate de autoritati.

"In baza informatiilor limitate care le-au fost puse la dispozitie, angajatii Transocean au luat masurile adecvate pentru a tine putul sub control", a afirmat el.

Halliburton, care a produs si instalat un sigiliu de ciment la putul care a explodat, noteaza ca astfel de operatiuni "pot esua chiar si in conditii optime". Compania a adaugat ca mixtura de ciment a fost produsa in conformitate cu cerintele BP si a trecut testele de laborator.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri