Valul de turbulente sociale din Egipt continua sa influenteze intens atat comertul global cat si pietele bursiere, iar majoritatea analistilor politici sustin faptul ca o iminenta prabusire a regimului Mubarak va genera instabilitate politica in regiune, scrie presa internationala.
Situatia extrem de volatila la nivel national, a determinat, de asemenea, agentia Moody's sa reduca ratingul de tara al Egiptului, cu o treapta, la "Ba2", si sa schimbe perspectiva la negativa, de la stabila, din cauza cresterii semnificative a riscurilor politice, asociata manifestarilor violente de strada din ultimele sase zile, care s-au soldat cu 150 de morti si peste 2.000 de raniti.

Grevele si situatia economica din ultima perioada au condus la o reducere cu 5% a valorii Produsului Intern Brut (PIB) al tarii (217 milioane de dolari, in 2010) si la accelerea cresterii pretului barilului de petrol la nivel global, acesta ajungand la un nivel maxim al ultimilor 2 ani. Piata bursiera din Egipt, inchisa astazi, a scazut cu 17% saptamana trecuta, iar alte piete din regiunea Golfului Persic au inregistrat scaderi importante de la izbucnirea violentelor. Bursele din Qatar si Oman au scazut cu 4,1%, respectiv 3,2%, iar indicele din Kuwait a pierdut 2,1%.

De asemenea, Banca Reglementelor Internationale (BIS) a anuntat ca expunerea bancilor internationale in cazul entitatilor economice din Egipt este de 49,3 miliarde de dolari, cele mai expuse fiind institutiile de credit din Franta si Marea Britanie.

Turismul, sub embargo

Mii de turisti straini au parasit deja Egiptul, iar liderii opozantilor presedintelui Hosni Mubarak, aflat la putere de 30 de ani, au facut apel la egipteni sa intre in greva generala. Presiunea exercitata asupra lui Mubarak a sporit si mai mult dupa ce protestatarii au respins, la sfarsitul saptamanii trecute, numirea in functia de vicepresedinte a lui Omar Suleiman, seful serviciilor de informatii, si a lui Ahmed Shafik in functia de prim-ministru, actual ministru al aviatiei.

In ultimele zile, turismul din Egipt a intrat sub embargo iar tari precum SUA, China, Japonia si chiar o parte din UE au emis avertismente cu privire la calatoriile in aceasta regiune. Aceasta situatia blocheaza si mai mult o economie cu activitate preponderent in industria petrochimica si turism, iar relatiile bilaterale cu tarile africane si Orientul Mijlociu au de suferit.

Protestatarii solicita un sistem electoral, bazat pe competitia intre partide, precum si mandate limitate ale guvernului si presedintelui tarii. El Baradei, un fost sef al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, si Amr Moussa, seful Ligii Arabe, se numara printre cele mai vizibile figuri ale Opozitiei din Egipt si, totodata, posibili inlocuitori ai lui Mubarak in functia de presedinte.

Israelul, lobby pentru Mubarak

La randul lor, oficialii israelieni au trimis mesaje confidentiale catre tarile europene pentru a-l sustine pe Hosni Mubarak, iar Barack Obama si-a aratat din nou intersul pentru mentinerea la putere a actualului presedinte. Intre timp, miscarea de contestare din Egipt, care cere plecarea presedintelui Hosni Mubarak, a facut apel astazi la organizarea unui "mars de un milion" de persoane, relateaza 9AM.ro.

Israelul subliniaza ca este "in interesul Occidentului" si "intregului Orient Mijlociu sa se mentina stabilitatea regimului din Egipt", tematori fata de unda de soc creata in cazul preluarii puterii de catre nationalisti sau islamisti, ceea ce ar afecta serios pacea din regiune. Situatia extrem de volatila poate genera oricand efecte de contagiune, in majoritatea tarilor arabe, un scenariu nu prea agreat de Israel.

Cum Egiptul reprezinta o putere economica si politica importanta pentru continentul african, favorizat de plasamentul transcontinental strategic, o schimbare de regim va afecta majoritatea tarilor din regiune, precum si increderea investitorilor, la nivel regional si chiar global, mai scrie presa internationala. Semne de intrebare exsita si cu privire la situatia Canalului Suez, unde majoritatea liniilor maritime ar putea fi blocate.

Protestele din Egipt vin la cateva saptamani dupa ce tulburari similare au dat startul unei revolutii puternice in Tunisia, fortandu-l pe presedintele Zine El Abidine Ben Ali sa fuga din tara. Atat Egipt cat si Tunisia au cunoscut scaderi importante in nivelul de trai in ultimii ani si tot mai multe acuzatii de coruptie in randul elitei conducatoare. Demonstratiile din Tunisia au inspirat, de asemenea, proteste in Algeria, Yemen si Iordania.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri