Procurorul general egiptean a decis sa conteste decizia de renuntare la acuzatiile de complicitate la crima care il vizeaza pe fostul presedinte Hosni Mubarak pentru moartea unor manifestanti in timpul revoltei din 2011 care l-a indepartat de la putere, a anuntat marti Parchetul, citat de AFP.

"Procurorul general a decis sa faca apel in fata Curtii de Casatie" la decizia tribunalului din Cairo care l-a exonerat sambata pe Mubarak, a anuntat Parchetul intr-un comunicat, noteaza Mediafax. Fostul presedinte era judecat pentru rolul sau in reprimarea manifestatiilor monstruoase din ianuarie-februarie 2011 care au pus capat celor 30 de ani de guvernare ai acestuia si in cursul carora au fost ucise peste 846 de persoane.

In cursul procesului, sapte oficiali de rang inalt din cadrul serviciilor de securitate, intre care fostul ministru de Interne al lui Hosni Mubarak, Habib al-Adly, au fost achitati. Curtea de Casatie, cea mai inalta jurisdictie in dreptul penal din Egipt, poate sa confirme verdictul sambata sau sa il anuleze. In cazul anularii, ea va trebuie sa examineze cazul, potrivit legislatiei egiptene.

Procurorul a facut apel dupa ce analiza justificarii decizie a aratat ca "verdictul sufera de un viciu juridic", potrivit comunicatului, care precizeaza ca Parchetul actioneaza "fara sa fie influentat de disputele dintre diferitele curente politice". Dupa verdictul de sambata, 1.000 de manifestanti s-au reunit in apropiere de piata Tahrir, epicentrul revoltei din 2011, pentru a denunta decizia tribunalului. Reuniunea a fost dispersata de politie si doua persoane au murit in urma violentelor. Figuri ale opozitiei de stanga au criticat verdictul.

La randul sau, fostul sef al armatei si actualul presedinte Abdel Fattah al-Sissi a asigurat ca Egiptul "priveste catre viitor si nu se mai poate intoarce". El a ordonat Guvernului sa revizuiasca in crestere compensatiile alocate "familiilor martirilor si ranitilor revolutiei" din 2011. Sambata, Mubarak a fost exonerat de acuzatiile de coruptie formulate impotriva lui.

Militantii si aparatorii drepturilor omului il acuza periodic pe Abdel Fattah al-Sissi, arhitectul destituirii islamistului Mohamed Morsi in iulie 2013, ca a instaurat un regim si mai autoritar decat cel al lui Hosni Mubarak. De la indepartarea lui Morsi de la putere, cel putin 1.400 dintre sustinatorii sai au fost ucisi, majoritatea manifestanti. Peste 15.000 de persoane au fost incarcerate, in timp ce sute de sustinatori ai lui Morsi au fost condamnati la moarte in procese de masa expeditate in cateva minute.

Puterea a demarat o ofensiva si impotriva opozitiei laice si de stanga, incarcerand zeci de tineri militanti pentru ca s-au opus unei legi controversate ce limiteaza dreptul de a manifesta. Intr-un prim proces in iunie 2012, Mubarak a fost condamnat la inchisoare pe viata dar sentinta a fost anulata din motive tehnice, iar cazul a fost rejudecat.

George Nazmi Bebawi / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri