Oras al artelor, al culturii, al Renasterii: aceasta este imaginea Florentei in lume. Florenta, micul „oras-muzeu” din centrul Italiei, este un loc universal, un oras in care culorile si notele se-mbina fabulos pe portativul unei vieti citadine in care „miscarea”, „formele” si evolutia sunt esentiale.


Cu siguranta, cel mai solicitat turism in Florenta este cel cultural religios datorita prezentei a numeroase opere de arta realizate de marii artisti ai Renasterii Italiene si a splendidelor biserici din secolele XV si XVI.

Dupa vizitarea orasului, multi dintre turisti se indreapta catre vecinatatile Florentei, acolo unde castele medievale si burguri perfect conservate isi asteapta vizitatorii intr-o permanenta atmosfera de sarbatoare. Altii in schimb, prefera sa isi completeze experientele florentine cu un parcurs unic printre depozitele cu vinuri din Chianti.

In sezonul de iarna, Carpatair opereaza zboruri directe Timisoara – Florenta de de patru ori pe saptamana in zilele de luni, miercuri, vineri si sambata.

Totodata, prin hub-ul din Timisoara, Carpatair ofera conexiuni spre Florenta din Romania (Bucuresti, Bacau, Craiova, Iasi, Cluj-Napoca, Constanta, Sibiu si Arad), Moldova (Chisinau) si Ucraina (Cernauti si Lviv).

Orarul complet al zborurilor poate fi consultat pe www.carpatair.com.

Hoinarind pe strazile Florentei

Centrul istoric al Florentei nu este foarte mare, motiv pentru care recomandarea este de a fi parcurs „la picior”. O trecere succinta in revista a ceea ce poate fi vazut in Florenta include cateva mari obiective care se asociaza mai mult ca orice altceva imaginii acestui oras, patrimoniu mondial UNESCO.

„Florenta la pas” porneste in mod firesc de la Dom, cunoscut in toate scrierile si sub numele de Catedrala „Santa Maria del Fiore”. Cupola Domului inalta de 114 metri ridicata de Brunelleschi fara structuri de sustinere cum spune legenda, cu lucrari de Giotto si Michelangelo in interior, este cel mai reprezentativ element de arhitectura renascentista din Europa.

In fata Domului, Baptisteriul realizat in jurul secolului al V-lea, in forma octogonala, este celebru pentru cele cu 3 porti ale sale, din care cea mai cunoscuta este „Poarta de Est” sau „Poarta Paradisului , situata fata in fata cu Domul.

Intregul complex de curbe, forme octogonale si liniare descris cu maiestrie de cele doua monumente din Piata Domului, de Dom si de Baptisteriu, precum si impunatoarea clopotnita de 85 de metri inaltime initiata de Giotto in 1334 si incheiata de Talenti 25 de ani mai tarziu, dau Pietei Domului masura maiestuozitatii si impozantei divine.

O privire de ansamblu si o fotografie de efect asupra Pietei pot fi obtinute la capatul celor 414 trepte care trebuie parcurse pana in varful clopotnitei. Din Piata Domului, merita facut un popas intr-una din cafenelele literare cu traditie „Giubbe Rosse”, „Gilli” sau „Paskowski” in
Piata delle Reppublica.


Mergand apoi pe via Calzaioli, trecand prin fata bisericii Orsanmichele, vechiul sediu al Artelor si al Mestesugurilor artizanale, se ajunge la Palazzo Vecchio. O trecere rapida in revista a Palazzo Vecchio poate insemna scurte vizite in „Salone dei Cinquecento” cu fresce care celebreaza victoriile Florentei de-a lungul timpului, in Sala lui Clement al VII-lea, in studioul lui Francesco I de Medici, in „Sala dei Gigli” cu intrarea maiestuoasa din marmura si in micuta Capela dedicata de maestrul Bronzino Eleonorei de Toledo, sotia lui Cosimo I .

La cativa pasi de Palazzo Vecchio, cele peste 40 de saloane ale Galeriilor Uffizi au cele mai cunoscute colectii de arta din lume cu pictura italiana dar si lucrari apartinand scolilor flamanda, franceza si germana.

Inainte de a ajunge pe Ponte Vecchio pentru traversarea pe celalalt mal al fluviului Arno, se poate face un popas in Cafeneaua antica Rivoire pentru a gusta ciocolata calda si patiseriile produse „in casa”. Traversand Arno, la o aruncatura de bat distanta, Palazzo Pitti se deschide maiestuos in fata cafenelelor antice si a magazinelor de marca.

Florenta, locul de unde a pornit „couture”-ul italian

Se vorbeste destul de mult despre creativitatea florentina. Inca din perioada Renasterii, stofele si accesoriile produse in Florenta „devastau” intreaga lume occidentala. De atunci, moda italiana a fost legata de Florenta.

Florenta se bucura la ora actuala de prezenta in oras a celor mai importante nume in industria modei: Salvatore Ferragamo, Roberto Cavalli, Emilio Pucci, Prada, Ermanno Scervino si multi altii. Programele in moda desfasurate in fiecare primavara in Florenta se bazeaza nu numai pe evenimente care pastreaza traditia artelor liberale, dar si pe incercarea scolilor de moda florentine precum „Polimoda” de a-si obisnui cursantii a se adapta la „schimbare” si la tendinte.

Aici, studentii isi dezvolta abilitatile tehnice si creative, dar si spriritul de a „simti”afacerile in acest domeniu, iar adevaratii specialisti formati la Florenta pornesc in desavarsirea profesiei prin practica la Milano, la Paris, la Londra.

Circuitul modei in Florenta

Muzeul „Salvatore Ferragamo” dedicat istoriei imperiului fondat de Ferragamo in 1927 – aici pot fi admirate colectii de incaltaminte produse intre 1927 si 1960 – printre cele peste 10,000 de modele, pot fi vazuti pantofii purtati de Audrey Hepburn, Rodolfo Valentino si Greta Garbo sau pantofii in stil balerin din piele de crocodil maro, purtati de Marylin Monroe..

Vizita in „imperiul” Roberto Cavalli – imprimerie vopsitorie textile, atelierele de croitorie – outlet cu posibilitate de cumparare de produse purtand marca celebrului florentin

Vizita in „Barberino Designer Outlet” – giganticul outlet este proiectat pe structura unui antic burg
medieval afundat in natura, cu locuri de recreere, restaurante, baruri, locuri de parcare si peste 100 de magazine . Cele mai cunoscute marci din lume sunt vandute aici la preturi confortabile....

Vizitarea „Salii Albe” din Palazzo Pitti – din 1786 se creau aici majoritatea textilelor pentru decoratiunile speciale din interioarele marilor case si palatedin Kremlin, Quirinale, Stockholm sau Copenhaga. Si tot aici au avut loc primele prezentari de moda din istoria couture-ului italian.

“Galeria Costumelor” din Palazzo Pitti prezinta intr-o maniera adorabila evolutia modei din secolul al XVI-lea si pana tarziu, in 1930.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de Călătorie - secțiune susținută de CarpatAir »


Setari Cookie-uri