Gradina Verona, entitate separata juridic de Librariile Carturesti dar cu actionariat comun, este pentru multi clienti o oaza de liniste si racoare in verile calduroase. In spatele atmosferei boeme, s-ar putea ascunde insa mai multe nereguli ce au fost semnalate wall-street.ro de angajati ai companiei.
Demisii semnate “in alb” inca de la angajare ce conduc la abuzuri ale managementului asupra angajatilor, zile de concediu luate fortat sau ore suplimentare neplatite care depasesc cu mult cele inscrise in contractele de angajare sunt doar cateva dintre principalele probleme indicate de mai multi cititori ai wall-street.ro.

Actionarii Cafenelei Verona sunt Serban Radu si Iordan Lucia Nicoleta, ambii detinand cate 50% din firma, conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului. Aceiasi actionari se regasesc si in cazul Direct Client Services, numele sub care opereaza Librariile Carturesti.

Manager al Cafenelei Verona este Alex Lup.

Ce se intampla in spatele “cortinei verzi” de la Verona


Cafeneaua opereaza la capacitate maxima in timpul verii si primaverii, perioada in care sunt angajati in special tineri si tinere pe pozitii de bucatari si ospatari. Mare parte dintre ei, asa cum se intampla la majoritatea teraselor, sunt studenti sau elevi care vor “sa stranga un ban” pe timpul verii, daca nu si pe o perioada mai lunga.

“Poate acest lucru i-a facut sa fie atat de siguri pe ei si sa se comporte cu noi ca cu niste carpe”, spune, indignat, un fost angajat al Cafenelei Verona. “La angajare mi s-a spus sa semnez demisia in alb, asigurandu-ma ca nu o sa fie nicio problema, ca totul este legal si corect. Doar o formalitate. Am semnat si rau am facut”, spune S.N., fost angajat al Gradinei Verona.

Semnarea demisiei in alb e o conditie fara de care ei nu te angajeaza, spune el. "Ti se spune la interviu ca asa e politica firmei, ca au nevoie de demisia in alb pentru ca sunt multi care se angajeaza si nu mai vin. In felul acesta spun ei ca ar rezolva genul acesta de probleme, dar nu e deloc asa. Cat timp am fost angajat acolo nu a plecat nimeni dupa angajare fara sa i se spuna de catre unul din sefii de tura «Alex (Lup - n.r.) a zis sa pleci acasa, nu mai vrea sa colaboram». De fiecare data cand intrebi de ce un anumit lucru este in neregula ti se spune «Asa vrea Alex, noi nu avem ce sa facem. Daca nu-ti convine situatia, poarta e acolo!» Eu cred ca tocmai pentru asta se lucreaza cu demisia in alb, ca sa te poata da afara la orice chestiune minora", considera el.

Mai mult, o fosta angajata subliniaza ca a fost trimisa acasa intr-o zi ploioasa, obligata fiind sa isi ia acea zi din propriul concediu limitat la 21 de zile pe an. De asemenea, au existat cazuri in care daca doreai sa iti iei o zi de concediu in timpul saptamanii, aceasta era socotita “cat trei zile” – in weekend punandu-se, cum este normal, o singura zi.

“Pe cartea mea de munca scrie clar ca sunt platita cu o anumita suma de bani pentru 40 de ore de munca/saptamana dar in mod normal saptamana de lucru atinge 68-70 de ore. Nu am fost platita suplimentar si nici zile libere nu mi-au fost oferite pentru munca in plus si consider ca este un abuz clar din partea angajatorului”, spune la randul ei R.O.

Toti cei patru (fosti) angajati ai Cafenelei Verona cu care a vorbit wall-street.ro au povestit “la unison” cum au fost supusi abuzurilor angajatorilor si dati afara “pentru te miri ce”. “Practic, demisia in alb semnata la angajare a oferit mana libera sefilor sa faca ce vor din noi, pentru ca daca nu, ni se dadea de inteles ca «zburam de acolo», cum se spune. Si fiind student, strangeam din dinti pentru a pune un ban de-oparte. Dar totul are o limita”, povesteste si D.R. care, similar cu alti colegi, spune ca s-au exercitat presiuni asupra lor. "De aici si fluctuatia mare de personal".

“Mi-am luat o zi de concediu intr-o sambata, zi legala de altfel si prevazuta prin contract, si ulterior «mi-a fost scoasa pe nas», intrebata fiind daca era cu adevarat necesar si daca aveam ceva important de rezolvat! Mi se pare revoltator sa trebuiasca sa explic motivele pentru care imi iau o zi de concediu! Am fost supusa mai multor presiuni din partea angajatorilor, total ilegale”, spune si R.O.

Ce spun avocatii specialisti in Dreptul Muncii


wall-street.ro a discutat cu una dintre cele mai importante societati de avocatura specializata in dreptul muncii din Romania, cu experienta de peste 12 ani in domeniu si cu un portofoliu de peste 15.000 de dosare, Gilca & Vasiliu, pentru a vedea cat de legale sunt acuzele aduse Cafenelei Verona.

Semnarea demisiei in alb este, conform lui Costel Gilca (foto dreapta), doctorand in Dreptul Muncii, “nelegala, fiind un viciu de consimtamant”.

Orele de munca suplimentare reprezinta, de asemenea, “un alt abuz al angajatorului prin incalcarea atat a programului normal de munca de 48 de ore inclusiv orele suplimentare, cat si pentru neplata orelor suplimentare. In acest caz, angajatii fie se adreseaza Inspectiei Muncii fie Instantei Judecatoresti pentru obligarea angajatorului la plata orelor suplimentare”, considera Gilca.

Tot el subliniaza ca este complet ilegal ca o zi de concediu sa fie considerata ca reprezentand mai mult de 24 de ore. “Este un abuz al angajatorului care trebuie semnalat Inspectiei Muncii”.

Intrebat in ce masura este legal sa fii obligat(a) de angajator sa iti iei concediu fortat intrucat respectiva firma este in imposibilitate, pe moment, de a functiona la capacitate maxima (cum sunt zilele ploioase in cazul teraselor in aer liber – n.r.), avocatul spune ca “In masura in care salariatul mai are zile de concediu, trimiterea salariatului acasa este o solutie, la limita legala, cu conditia de a respecta ca cel putin zece zile de concediu sa poata sa ii fie acordate consecutiv”.

In Romania aceste lucruri sunt realitati! Ce castiga angajatorii prin semnarea demisiei in alb?


“In Romania "demisia in alb" solicitata de catre angajatori salariatilor este o realitate. De obicei, o astfel de practica este folosita de micii angajatori, pentru angajatii necalificati. In conditiile in care legislatia muncii este extrem de formalista atunci cand se pune problema incetarii raporturilor de munca (fie disciplinar, fie pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, etc) unii dintre angajatori utilizeaza o astfel de practica pentru a se pune la adapost de eventualele complicatii care s-ar putea ivi in cazul unei concedieri”, spune, la randul sau, avocat Razvan Vasiliu de la aceeasi firma de avocatura specializata pe Dreptul Muncii.

Demisia reprezinta actul unilateral de vointa al salariatului prin care acesta doreste incetarea raporturilor de munca. Fiind vorba despre vointa sa, angajatorul este obligat numai sa ia act de demisie, gestul salariatului netrebuind sa fie motivat in vreun fel.

“O astfel de demisie semnata de catre salariat poate fi folosita oricand de catre angajator si, fata de terti, reprezinta actul care demonstreaza vointa salariatului de a inceta raporturile de munca”, explica Vasiliu avantajele ilegale ale angajatorilor.

Pe de alta parte, procedura anularii unei demisii in alb este anevoioasa si necesita timp.

In primul rand, o astfel de demisie poate fi contestata numai dupa momentul utilizarii ei de catre angajator. Singura instanta competenta sa constate nulitatea unui astfel de act este instanta de judecata, in urma unui proces, litigiu in care, desi sarcina probei revine angajatorului fiind vorba despre o procedura speciala, salariatul va trebui sa demonstreze judecatorilor vicierea consimtamantului sau ca urmare a semnarii unei demisii in alb, la angajare.

“Or, o astfel de demonstratie cu greu poate fi produsa, salariatul fiind in imposibilitate e a demonstra vicierea consimtamantului - aceste demisii in alb se completeaza si se semneaza intre angajat si angajator, fara martori”, spune avocatul.

Acesta este si motivul pentru care extrem de rar instantele de judecata dau castig de cauza salariatilor in spete de acest gen.

“Intrucat este extrem de greu (aproape imposibil) de demonstrat practica angajatorilor care solicita «demisii in alb», riscurile la care acestia sunt supusi sunt aproape inexistente”.

Alta “poveste” este insa atunci cand vorbim de ore suplimentare prestate peste programul de lucru si neremunerate.

“In ceea ce priveste orele suplimentare prestate peste programul de lucru, si aceasta practica este frecvent intalnita, neexistand niste parghii reale, legale, care sa contabilizeze sau sa monitorizeze timpul efectiv de munca al salariatilor, condicile de prezenta intocmite de catre angajator consemnand in general numai timpul normal de munca al angajatilor. Chiar daca un salariat presteaza munca peste programul normal de lucru, munca prestata de el nu poate fi apreciata ca fiind munca suplimentara. Pentru ca munca prestata peste programul normal de lucru sa fie considerata munca suplimentara, potrivit Codului muncii, este necesar pe de o parte sa existe o solicitare din partea angajatorului si, pe de alta parte, acceptul salariatului de a presta munca suplimentara”, subliniaza avocatul.

Daca unul dintre aceste doua elemente lipseste, munca prestata peste programul normal de lucru nu reprezinta munca suplimentara.

“Din pacate multi angajatori nu evidentiaza munca prestata peste programul normal de lucru in acest mod evitind sa plateasca salariatii pentru intreaga munca prestata si acordarea de timp liber platit pentru munca suplimentara sau acordarea sporului pentru munca suplimentara prestata ce nu a fost compensata cu timp liber platit”, mai spune el.

Din fericire pentru salariati, munca prestata peste programul normal de lucru poate fi probata mai usor in instanta, dovada putandu-se face prin orice mijloc de proba inclusiv prin martori care, ar putea demonstra solicitarea prestarii muncii suplimentare de catre angajator si prestatia efectiva a salariatului.

“Nu putine au fost cazurile in care angajatii au obligat prin intermendiul instantei pe angajator sa achite contravaloarea muncii prestate suplimentar si a sporului pentru aceasta munca prestata”, conchide avocatul Razvan Vasiliu, specialist in Dreptul Muncii.

Pozitia managerului Cafenelei Verona


wall-street.ro a cerut o pozitie oficiala si managementului Cafenelei Verona, punctual, la fiecare acuzatie in parte.

Alex Lup, food and beverage manager la Gradina Verona, punct de lucru al S.C. Cafeneaua Verona S.R.L. a subliniat ca “facem permanent eforturi pentru a construi si respecta standarde inalte atat in ceea ce priveste interactiunea personalului cu publicul care ne viziteaza, cat si a climatului de munca pe care il oferim angajatilor nostri”. El catalogheaza ca fiind “neadevarate” declaratiile angajatilor firmei.

Nu suntem de acord cu afirmatiile dumneavoastra si consideram ca ele se datoreaza probabil unor informatii eronate/gresit interpretate, care v-au fost transmise.Suntem o terasa din ce in ce mai populara, printre cele mai mari din Bucuresti. Colaboram cu o firma de administrare personal si salarizare care se asigura ca toti cei care lucreaza la noi au forme legale din prima zi de munca si ca drepturile angajatilor sunt respectate”, subliniaza Alex Lup.

El spune ca, la fel ca in orice domeniu de activitate, si la o terasa exista cerinte specifice, sunt situatii de munca care presupun anumite actiuni ce trebuie indeplinite – un ritm accelerat de munca, un program de lucru inegal, o repartizare neuniforma a timpului de munca saptamanal, cu perioade foarte aglomerate si/sau cu lipsa de activitate.

“Aceste situatii sunt gestionate conform prevederilor legale in vigoare. De asemenea, ascultam opiniile angajatilor, mentinem in permanenta o comunicare interna deschisa cu acestia si impreuna incercam sa aplicam cele mai bune practici de lucru in toate aspectele pe care le implica o relatie profesionala solida si bazata pe incredere si respect reciproc”.

El conchide spunand ca “mediul de lucru aici este complet diferit de imaginea care v-a fost prezentata si […]suntem intotdeauna disponibili pentru a ne intalni cu persoana/persoanele care v-au trimis sesizarea, pentru a ne reconcilia si a elimina aceste neintelegeri/interpretari”.

wall-street.ro a cerut raspunsuri punctuale la fiecare presupusa incalcare a unor legi inscrise in Dreptul Muncii aduse in atentia cotidianului de afaceri. Pana la momentul publicarii articolului, reprezentantii Cafenelei Verona nu au revenit cu alte completari.

9AM.ro semnala obiceiul unor angajatori din Romania de a recurge la semnarea demisiilor in alb inca din 2007.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Cunoasteti cazuri de companii care recurg la acte ilegale/la limita legii? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri