Raspandirea coronavirus isi pune amprenta si asupra pietei muncii, iar munca de acasa, in zonele afectate, se transforma dintr-un privilegiu intr-o necesitate. Desi managerii s-ar putea teme de scaderea productivitatii angajatilor, studiile dovedesc contrariul.

“Este o oportunitate in care putem testa munca de acasa la scara larga. Desigur, nu este usor pentru o agentie de creatie publicitara, in care ideile vin in intalniri. Totul se va traduce insa in multe sedinte pe care le vom face pe chat si multe discutii la telefon”, spune Alvin Foo, managing director la Reprise Digital, o agentie publicitara din Shanghai, cu 400 de angajati, scrie Fortune.

Cel mai mare experiment de munca de acasa

In contextul in care coronavirus se raspandeste, tot mai multi muncitori din China vor munci de acasa, evitand spatiile de lucru. In prezent, angajatii chinezi sunt inca in vacanta de anul nou, insa pe masura ce companiile vor reincepe activitatea, cel mai probabil, in China va avea loc cel mai mare experiment de munca “remote”, din afara biroului.

Mai mult, si intalnirile cu clientii vor avea loc in perioada urmatoare in special prin intermediul platformelor de chat video.

“Nimeni nu mai merge la intalniri, am programul liber”, a declarat un consilier de risc din Hong Kong.

Angajatilor din China le sunt extinse concediile

Lui Tiko Mamuchashvili, organizatoare de evenimente in cadrul hotelului Hyatt din Beijing, care trebuia sa se intorca la munca pe 31 ianuarie i s-a spus ca poate reveni din 3 februarie, apoi a fost anuntata ca mai poate lucra de acasa inca doua zile. Ulterior, termenul i-a fost extins de catre angajator pana la data de 10 februarie. Ea trebuie insa sa isi anunte zilnic colegii locul de unde lucreaza si daca are febra.

Unii dintre manageri se tem ca munca de acasa va scadea productivitatea angajatilor, insa nu au motive. Un studiu realizat in 2015 de Universitatea Stanford din California arata productivitatea unor angajati chinezi, de la o agentie de turism, a crescut cu 13% in perioada in care au lucrat de acasa, datorita numarului mai mic de pauze luate si a unui mediu de lucru mai confortabil decat la birou.

Citeste si Bursele din China sunt in cadere libera din cauza coronavirus.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri